fbpx
luni, decembrie 2, 2024
spot_img
More

    Virtual cycling pentru când nu ai timp să ieși afară. Partea 1: Runcu-Brebu

    Mașina de teleportare virtuală Rouvy în acțiune

    Chiar dacă sezonul la biciclit s-a deschis de ceva timp, dependența de virtual cycling este incurabilă și încă mă încăpățânez să-mi închid temporar abonamentul pe platforma de ciclism virtual. Motivul e destul de simplu: lipsa de timp la care se adaugă și un exces de comoditate. Dacă în weekend aceste două motive dispar ca prin minune, șoseaua sau MTB-ul luându-și cu vârf și îndesat revanșa, în restul săptămânii folosesc mașina de teleportare virtuală Rouvy pentru a mă rupe temporar de realitatea înconjurătoare, explorând rute în te miri ce colțișor al lumii sau, mai brutal, în câte-un race virtual care-mi stoarce și ultima picătură de energie.

    Prietenia cu Rouvy a început undeva prin 2015 și de atunci nu ne-am mai despărțit, în afara unor scurte perioade de rătăcire prin alți vecini. Ce-mi place la Rouvy este că oricine poate să-și publice ruta filmată, n-ai nevoie decât de o cameră video decentă, cu stabilizare (să zicem de la GoPro7 în sus) și un GPS device cu care să-ți înregistrezi trackul. Apoi, folosești o interfață simplă și gata, ruta creată de tine e în platformă.

    Hmmm, nu e chiar atât de simplu, în spate sunt ore petrecute cu sincronizarea track-ului pe video (asta pentru cei perfecționiști care vor ca ruta să fie cât mai apropiată de realitate), dar să nu intrăm în detalii tehnice. Ideea e că ți-ai creat propria rută pe care poți oricând s-o accesezi și să te bucuri de ea.

    Am început să filmez rute dragi

    Așa că anul trecut, pe la sfârșitul verii, mi-am rupt de la gură 2500 lei pe un proaspăt lansat GoPro9 și am început să filmez rute dragi mie, pe care le-am bătut pe bike de nenumărate ori. Pe lângă folosirea lor atunci când am chef de ceva autohton (hai să ard o Piatra Arsă, să zicem), am vrut să arăt un crâmpei din România frumoasă și celorlalți useri Rouvy din toată lumea, fapt care a avut un feedback pozitiv, rutele având acest je-ne-sais-qoui, chiar dacă nu se numesc Alpe d’Huez, Mont Ventoux etc.

    De aceea mă bucur enorm să pot împărtăși și cu voi, cititori de Sport.ID și utilizatori conaționali de Rouvy, aceste rute, pe care sunt convins că le-ați parcurs in real life.

    O rută rurală fabuloasă, din Pietroșița până sus, pe platoul Brebu

    Așa că în acest episod pilot, vă invit pe plaiuri dâmbovițene, să parcurgem virtual o rută rurală fabuloasă, din Pietroșița până sus, pe platoul Brebu. Ce pot spune este că a fost o desfătare când am parcurs ruta prima dată pe bike, n-am crezut niciodată că zona Pucioasa-Fieni să aibe un asemenea potențial cicloturistic și pot spune cu mâna pe inimă că este cel mai spectaculos traseu hilly pe care l-am făcut vreodată.

    Ruta filmată de mine începe direct în urcare până în Dealu Frumos, nu e o urcare grea, pantele sunt gentile și perfecte pentru încălzire. Odată ajunși în vârf, coborâm rapid până în Runcu, iar de aici urmează 4 km pe un fals plat într-o ușoară urcare, cam până la terminarea asfaltului, acolo unde o cotim spre stânga și începem ascensiunea către satul pastoral Brebu. Urcarea pe acest drum proaspăt reabilitat este o adevărată plăcere, chiar dacă spre final panta nu scade sub 2 cifre. Dar știind că în vârf vei fi recompensat pe măsură și chiar un pic peste, cu siguranță vei trece fluierând peste cățărare.

    Așadar odată ajunși pe platou, un roller-coaster demn de un CM de ciclism, cu munții Leaota pe fundal, o să-ți rămână pe veci întipărit pe retină (așa cum am văzut eu la Eurosport în 2020 la Imola).

    Iar ca bonus, te poți încărca energetic moca (testat pe propria piele), fără să apelezi la vreun vraci, trebuie doar să te abați puțin pe un drum lăturalnic de gravel, ce te duce la un punct energetic. Aici vei și putea admira în liniște majestuoasa priveliște a văii și a munților.

    De aici ne întoarcem în drumul principal, ne mai bucurăm puțin de roller-coaster și ne încheiem călătoria în ograda Centrului de Echitație Potcoava, un minunat loc de relaxare în compania cailor.

    Traseul filmat are în jur de 16k cu 460hm, este accesibil și vă sfătuiesc din toată inima să-l parcurgeți și pe bike. Eu abia aștept o oportunitate s-o tulesc din nou la Pucioasa. Și ca să vă faceți o idee de ce vă așteaptă acolo, vă invit să parcurgeți, măcar virtual, ruta în Rouvy, iar dacă nu v-am convins, vă las și câteva poze de la fața locului.

    Ruta am numit-o Contryside Romania: Runcu-Brebu (DB) și o găsiți la linkul: https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/58508

    Sugestie de recovery sau warm-up

    Dacă vreți, puteți parcurge ruta Plateau Brebu-Rau Alb (DB). Am profitat și de lumina perfectă avută pe platou și am continuat să filmez și în reverse, doar că nu am mai coborât în Brebu, ci în Râu Alb: https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/66056

    Pour les connaisserurs

    Am rămas tot în zona asta minunată și tot la capitolul de virtual routes, undeva pe la sfârșitul toamnei am filmat cealaltă varianta de a ajunge la Brebu pe platou, dinspre Vulcana Băi. Este un traseu mai dificil și mai lung (34k cu 780hm) cu zone cu pante și de 20%. Ruta se numește Contryside Romania: Vulcana–Plateau Brebu (DB) și o găsiți la linkul: https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/62963

    În caz că v-am convins să mergeți la Pucioasa să parcurgeți ruta pe bune, trackul complet al turei făcute în octombrie 2020 (cu capitolul de încărcare energetic inclus) este aici:

    Până data viitoare, Enjoy your Ride!

    Augustin Sporis
    Augustin Sporishttp://www.sportid.ro
    Ciclist amator mediocru since 2014. Dependent de endorfine. Prezent la majoritatea competițiilor de Mtb/șosea pe o rază de 350km în jurul Bucureștiului. Finisher 4 Islands Croația și Carpathian Mtb Epic. Hard-core virtual racer. Inițiator al proiectului pain-cave Virtual Cycling Romania.

    Recente

    RECOMANDĂRI

    spot_img

    Abonare la newsletter

    Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.