fbpx
luni, martie 24, 2025
spot_img
More

    Stații de autobuz sportive la Cluj

    În timp ce anul pandemiei COVID ne limita tuturor libertatea de mișcare, la Cluj se deschidea, în toamna 2020, un proiect experimental – Biletul de Sănătate – care îi încuraja pe oameni să facă sport în timp ce așteptau autobuzul, recompensându-le exercițiile fizice cu bilete de călătorie free.

    Cât de greu e să convingi oamenii să facă sport?

    Mii de clujeni au răspuns rapid provocării aduse de stația de autobuz inteligentă și au făcut peste 1 milion de genuflexiuni în mai puțin de 3 luni de experiment. Adică aproape 1900 de ore de sport practicat în aer liber, care le-a adus oamenilor mai mult de 55.000 de bilete gratuite și o ocazie smart de a ieși din rutină.

    Inițiat de Sports Festival și susținut de administrația locală si mai multe companii din Cluj, stația de autobuz sportivă revine din această primăvară în versiune extinsă și captează interesul mai multor piețe internaționale precum Franța, Turcia, Ungaria sau Croația.

    Parteneriat – un cuvânt complicat, dar care face minuni

    Cum a apărut prima stație de autobuz sportivă din România, cât de complicată a fost mobilizarea și cum s-a construit mecanismul pentru ca o idee să devină acțiune am povestit cu Mirel Alexa, director Sports Festival, inițiatorii proiectului.

    Cum a apărut Biletul de Sănătate?

    “Ideea ne-a venit încă din 2019. Ne gândim constant la modalități inedite prin care putem să aducem oamenii mai aproape de sport. Jocul, recompensa imediată, dar și introducerea tehnologiei îi atrag și pe cei care nu sunt pasionați de sport. Ne-am dorit ca aparatul care detectează și înregistrează mișcările corpului să se afle într-un spațiu public, la care cât mai multă lume să aibă acces, așa că l-am amplasat într-o stație de autobuz. Iar numele a venit natural, fiindcă este un Bilet de Sănătate.”

    Cum ați ajuns de la o idee la un proiect de 1 milion de genuflexiuni?

    „Biletul de Sănătate a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020 ca proiect pilot, pentru o perioadă de 2 săptămâni. Principalul partener care ne-a ajutat să implementăm proiectul a fost Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Echipa LIFE IS HARD|Work Soft a lucrat la softul automatului și lucrează în continuare la perfecționarea și dezvoltarea lui. Pentru că a avut succes, am găsit noi parteneri care ne-au ajutat să menținem Stația de Sănătate funcțională până la finalul anului, preluând costul biletelor câștigate cu genuflexiuni. Am descoperit că foarte multe branduri au inclus sportul în strategia de comunicare online și le felicităm pentru asta. Foarte mulți oameni au început să facă mișcare acasă și îi încurajăm să facă sport în continuare. EVERY MOVE COUNTS.

    De ce la Cluj?

    „Echipa Sports Festival este din Cluj, aici ne desfășurăm activitatea și aici am demarat toate proiectele pe care le-am avut până acum: festivalul, Winners Open, Urban Playfield și multe altele. Biletul de Sănătate este doar un început. Recunosc, nu am anticipat amploarea pe care a luat-o proiectul într-un timp atât de scurt. Însă sutele de reacții pozitive ne-au făcut să ne dăm seama că este o inițiativă bună pentru comunitate, care poate fi dezvoltată și extinsă și în alte orașe și țări.”

    Ce planuri aveți pentru 2021 pentru Biletul de Sănătate?

    „2021 se anunță a fi un an la fel de provocator ca 2020, însă avem deja planuri mari pentru Biletul de Sănătate, care se întoarce în primăvara acestui an în Cluj cu upgrade-uri: aparatul va înregistra și alte exerciții fizice, iar biletele vor putea fi primite prin sms, pe telefon.

    Proiectul va fi extins – vom aduce astfel de automate în noi locuri și orașe: avem discuții avansate cu primării din țară pentru implementarea Biletului de Sănătate în stații de autobuz, dar și pe piața externă, cu autorități din țări precum Franța, Turcia, Ungaria și Croația.”

    Povestea merge mai departe: sport la marile festivaluri, în mall, în zonele turistice

    Din 2021, Biletul de Sănătate se extinde și va fi adaptat pentru mall-uri, zone turistice și evenimente. Softul automatului este îmbunătățit și va integra multiple bonificații la magazinele care susțin un stil de viață sănătos. Cumpărătorii vor putea să obțină diverse discount-uri în schimbul a câtorva minute de mișcare. Unul dintre upgrade-uri va fi introducerea de noi exerciții fizice care să fie depistate de program.

    O altă versiune care urmează să fie implementată este dedicată zonelor turistice, cu reduceri pentru acces la diverse muzee și obiective istorice sau culturale. De asemenea, Sports Festival își propune realizarea unui parteneriat cu marile branduri din industria de evenimente și să adapteze automatul pentru emiterea de cupoane cu discount-uri la bilete pentru marile festivaluri de muzică sau film din România.

    Smart movement la Cluj! Rămâne de văzut câți alți primari vor accepta provocarea de a-i ajuta pe oameni să facă sport. No hai, că nu-i așa greu, ce ziceți?

    Ema Cătălin
    Ema Cătălinhttps://sportid.ro/
    Jurnalist. Tai Chi apprentice. Sports Groupie. Manu Chao fan. În restul timpului, la serviciu.

    Recente

    RECOMANDĂRI

    spot_img

    Abonare la newsletter

    Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.