Orașul Timișoara și-a dorit dintotdeauna să fie primul și i-a cam reușit. Timișoara a aprins lumina în Europa (1884 – primul oraș din Europa continentală cu iluminare stradală electrică), dar și în România (1989 – orașul declanșării Revoluției și primul oraș liber de comunism din România).
Timișoara a pornit comunicarea în țara noastră, pe toate planurile:
1857 – primul oraș pe teritoriul actual al României conectat la rețeaua feroviară
1881 – prima rețea de telefonie de pe teritoriul actual al României
1969 – primul computer alfanumeric din România
2023 – Capitala culturală europeană
Timișoara are traditie și în cursele stradale de alergare, fiind printre primele orașe care au avut maratoane urbane. Pe 17 martie 2024 are loc ediția a 5-a Timișoara21k by Sportguru, care va demonstra că acest oraș e la fel ca alergarea: deschis, divers, curajos, multicultural, contra-curentului.
Semimaratonul parcurge frumusețile orașului de pe Bega, cu zona de start/sosire în Piața Unirii – un loc emblematic pentru Timișoara. Traseul este fluent și rapid, numai bun pentru a-ți doborî recordurile de timp pe 21 km.
Pe lângă traseul de 21 km, Timișoara21k cuprinde probe și categorii pentru toate vârstele: crosul de 10 km, cursa populară de 3 km și cursa copiilor.
Am stat de vorbă cu organizatorii acestei competiții: Yolo Events, care își doresc să contribuie la repoziționarea Timișoarei pe harta evenimentelor importante din România.
Cum s-a născut ideea Timișoara21k?
Credem foarte mult în evenimentele locale, dintr-un motiv simplu: sportul și mișcarea trebuie să fie la îndemână, în proximitate. Cineva de la Timișoara nu o să se apuce de alergare pentru că a văzut că se organizează un maraton la București.
Dar poate dacă din întâmplare cineva trece pe lângă traseul de concurs atunci când are loc Timișoara 21K sau are un coleg/vecin care participă, vine să aplaude la finish. Astfel, îi vine și ideea: hai să particip și eu la cursa de 3K sau alerg alături de copilul / partenerul meu de viață. Și după ce prinzi bucuria mișcării, cu siguranță începi să vezi unde poți să mai participi și în împrejurimi.
Ne bucurăm că reușim să deschidem sezonul de alergare de la Timișoara și, alături de celelalte evenimente, să oferim atât timișorenilor cât și pasionaților de sport din alte zone, ocazii de a cunoaște orașul în mișcare, aproape în orice lună din an.
După cele 4 ediții, care e cea mai frumoasă amintire legată de organizarea concursului?
La evenimentele sportive se îmbină atât de multe povești frumoase ale concurenților, partenerilor, voluntarilor, încât ai mereu de unde să te încarci cu energie faină. Dacă ar fi să alegem cel mai plăcut lucru, este o poză a unui grup de sârbi care au venit într-un număr foarte mare, undeva la 40-50, la ediția a doua. După festivitatea de premiere, s-au așezat împreună sub poarta de finish și au făcut o poza cu toții, unii în tricourile clubului lor, alții cu tricoul oficial al evenimentului, dar toată lumea avea la gât binemeritata medalie de finisher. La vederea grupului, au mai fost alți concurenți care au dorit și s-au alăturat pozei, așa spontan, pentru a celebra împreună bucuria de a termina aceeași cursă.
Chiar dacă e un moment atât de simplu, pentru noi el reprezintă simbolul lucrurilor minunate care se regăsesc la evenimentele sportive de masă. Abilitatea unui concurs de a aduce oameni laolaltă, se reflectă în construcția acelui spirit de bucurie și de echipă pe care nu îl întâlnești în multe locuri. De multe ori, chiar dacă nu te cunoști cu ceilalți participanți sau nu vorbești aceeași limbă, când te vezi cu o altă persoană care poartă tricoul, numărul sau medalia de la un concurs unde ai fost și tu, inevitabil se deschide așa o legătură spontană, pentru că amândoi au avut o experiență comună de bucurie în mișcare.
Ce este cel mai greu în organizarea unei competiții de alergare prin oraș?
Evenimentele de alergare în oraș sunt ca o sabie cu două tăișuri. Ni se pare esențial ca sportul să iasă din arenă și să fie în mijlocul orașului, al oamenilor. Dar acest atuu vine la pachet cu o serie de provocări.
Chiar dacă toată lumea este de acord că sportul e important, ca eveniment ești până la urmă oaspete în orașul/comunitatea gazdă și trebuie să găsești un echilibru.
E un exercițiu de găsire a echilibrului optim atunci când desenezi traseul adaptat pentru concurenții competitivi (linii drepte, fără întoarceri în ac de păr, bucle puține), concurenții peisagiști (bulevarde frumoase, clădiri istorice, zone verzi), dar și pentru cei care nu pot participa la eveniment și au nevoie să își desfășoare activitatea într-un mod rezonabil.
Iar dacă totul se aliniază perfect, trebuie ca în ziua cursei, lucrurile să se întâmple rapid și eficient. Ni se pare mereu ireal cum pe traseu ai acest convoi ce se întinde aproape ca un flash mob.
Încep dimineața cei care amenajează traseul, apar imediat voluntarii, punctele de alimentare, gardurile, porțile, steagurile, o mare de alergători, apoi dansul în sens invers și la aproape 1-2 ore după ultimul alergător, strada revine la ritmul normal.
Noutăți despre traseul 2024?
Credem că am găsit un traseu frumos, atât pentru alergătorii mai vitezomani cât și pentru cei care vor să descopere Timișoara.
Sportul vine perfect în completarea imaginii unui oraș pentru oameni, unde ei pot găsi experiențe culturale, sportive și redescoperi orașul la pas, mai încet sau mai rapid:-)