fbpx
miercuri, iulie 17, 2024
spot_img
More

  ROBERT GLINȚĂ, ÎNCĂ 31.5 MILIOANE DE SECUNDE CÂȘTIGATE ÎN CURSA ”ROBBIE FOR GOLD”

  Un an început cu încredere și speranță s-a dovedit a fi unul plin de încercări și obstacole pentru cel mai valoros înotător român al momentului, Robert Glință. Calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în proba de 100 de metri spate, Robbie s-a văzut forțat să mai aștepte încă un an pentru a-și vedea împlinit visul, din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus.

  ”Perioada de carantină instituită în luna martie, venită la pachet cu anularea tuturor competițiilor naționale și internaționale, inclusiv a Jocurilor Olimpice, m-a afectat și pe mine destul de sever la acea vreme. Și eu, la fel ca mulți alții, a trebuit să-mi întrerup forțat și abrupt toată pregătirea care era în plină desfășurare pentru obiectivul principal de anul acesta care ar fi fost, desigur, Jocurile Olimpice.”

  DRUMUL CONTINUĂ CHIAR DACĂ S-AU AUZIT NIȘTE VOCI CA ALE GPS-ULUI DE RECONFIGURARE A TRASEULUI

  Perioada de carantină nu a însemnat și oprirea pregătirii fizice. Robert a căutat și a găsit modalități de a se menține în formă chiar și fără acces la bazinul de înot: ”Pregătirea a continuat pe uscat alături de tatăl meu, care este preparatorul meu fizic. Așa că toată perioada de carantină am petrecut-o acasă, împreună, unde zi de zi făceam antrenamente fizice pentru a-mi menține condiția fizică și chiar pentru a o îmbunătăți din anumite aspecte. Am încercat pe cât posibil să am o atitudine și o perspectivă pozitive asupra lucrurilor. Această mentalitate m-a ajutat să mă reîntorc în bazin atunci când totul a fost posibil, cu o capacitate de rezistență la efort mult mai mare, dobândită în izolare și entuziasm pentru reîntâlnirea cu apa și noile capacități și abordări ale antrenamentelor specifice. Drumul continuă chiar dacă s-au auzit niște voci ca ale GPS-ului de reconfigurare a traseului și mă bucur că această competiție deosebită a fost doar amânată și nu complet anulată.”

  Robert Glinta (photo: Mike Lewis)

  Atitudinea pozitivă cu care a abordat perioada de câteva luni în care lumea mai mult sau mai puțin s-a oprit în loc nu a întârziat să dea rezultate. La începutul lunii noiembrie, Robert a doborât nu mai puțin de patru recorduri naționale în decurs de doar cinci zile. Cel mai important, l-a ajutat atunci când la rândul său a fost găsit pozitiv pentru covid-19: ”Cu siguranță virusul și mai ales perioada de inactivitate de două săptămâni mi-au afectat forma sportivă destul de mult. Faptul că am reușit să mă pun repede înapoi pe picioare și să obțin rezultate deosebite este dovada foarte clară că pregătirea pe care am avut-o până în momentul de față a fost extraordinară, fără de care nu aș fi avut resursele de energie necesare pentru a înota la un nivel atât de înalt. Faptul că acest covid-19 s-a manifestat și la mine în circumstanțe competiționale ne oferă o încredere foarte mare pentru a continua cel puțin în același ritm cu pregătirea având în vedere rezultatele obținute chiar și în acest condiții.”

  ACESTA ÎMI ESTE OBIECTIVUL SETAT ȘI CU ACEASTĂ MENTALITATE MĂ PREGĂTESC ACUM

  Toate aceste încercări l-au făcut pe Robert să privească cu optimism anularea ediției din acest an a Jocurilor Olimpice. Mai multe ca orice, pentru că îi permite să se pregătească și mai bine pentru competiția la care a visat să participe încă de când a intrat prima oară în bazin, la vârsta de nouă ani: ”Acesta îmi este obiectivul setat și cu această mentalitate mă pregătesc acum. Încerc să mă folosesc de acest an în plus de pregătire, să fie în avantajul meu, pentru a reuși să pun la punct mai multe lucruri care vor favoriza o performanță mult mai bună anul viitor când Jocurile vor avea loc, decât dacă s-ar fi ținut anul acesta. Pentru că lucrurile foarte bune se clădesc în timp, ni s-a oferit această oportunitate, deși cauza nu este una fericită, iar noi în echipă vom restructura strategia de pregătire pentru a ne folosi de acest timp în vederea îmbunătățirii performanței din niște aspecte care necesită rigurozitate.”

  Robert Glinta (photo: Mike Lewis)

  ESTE FOARTE IMPORTANTĂ ȘI EVALUAREA PREGĂTIRII ACUMULATE

  La finalul unui an 2020 cu totul diferit față de cel pe care îl aștepta, Robert Glință nu va avea pauză, chiar dacă pentru următoarele săptămâni nu va participa la nici o competiție: ”Fiind încă în an Olimpic, perioadele de pauză nu își au rostul deocamdată. Am toate resursele necesare de energie, emoționale și psihice pentru a mă pregăti în continuare, chiar și de-a lungul sărbătorilor. Înotul este un sport destul de pretențios, care nu îți permite să faci pauze prea mari departe de apă, deoarece simțul apei și forma sportivă se pierd numaidecât. Iar eu, având în vedere progresul în perioada următoare, nu îmi permit să iau pauze dacă nu sunt absolut necesare.”

  Robert Glinta (photo: Mike Lewis)

  La fel de importantă este și planificarea primelor competiții din 2021: ”În funcție de ce restricții vor fi impuse la nivel național și internațional, probabil o să avem în vedere și un cantonament de pregătire pentru a preveni această monotonie. Iar în ceea ce privește competițiile, dacă lucrurile au un trend ascendent, în luna martie sper că voi participa la Campionatul Național organizat de FRNPM. Rămâne de văzut dacă rămân în picioare Campionatele Europene și cele Mondiale, care au fost decalate în tandem cu Jocurile Olimpice, însă până în luna iulie voi găsi cu siguranță competiții internaționale la care să particip indiferent de situație, pentru că este foarte importantă și evaluarea pregătirii acumulate. Este foarte dificil să stai numai în pregătire neștiind pentru ce te pregătești, iar țintele pe care doresc să le ating împreună cu echipa mea nu sunt niște timpi concreți, ci niște aspecte ale pregătirii, niște valori la care vreau să ajung. Dacă voi reuși să ating aceste valori, sunt convins că progresul se va vedea și în rezultatele finale din competiții.”

  Răzvan Lupu
  Răzvan Lupuhttps://sportid.ro/
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  RECOMANDĂRI

  spot_img

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.