fbpx
luni, martie 24, 2025
spot_img
More

    Reîntâlnire cu omul apelor

    El este Bogdan Zurbagiu și se simte în apă așa cum noi, restul oamenilor obișnuiți, ne simțim pe pământ. Și când vorbim de apă în cazul lui, ne referim la ape deschise: lacuri, râuri, mări și oceane. Nu e vreun fel de apă deschisă pe care să nu fi încercat să o cucerească. Cum s-a născut și a crescut legătura lui cu apa, e o poveste descrisă de-a fir a păr AICI.

    De atunci apele s-au mai liniștit, a trecut pandemia și ne putem aminti cu plăcere cum a trecut anul 2020

    “Înotul în lacul Razelm din 2020, 32,5 km în aproape 12 ore, a marcat pentru mine sfârșitul de sezon în ape deschise. Primul an fără deplasări internaționale, cu înoturi în lacuri din România, ce nu mai fuseseră traversate de nimeni, până atunci.” – ne povestește Bogdan.

    Nu ai cum să închei un an ca 2020 fără un înot de 24 de ore

    “Și cum puteam termina 2020, dacă nu cu înot de 24 ore în bazin de 25 metri, alături de prieteni, uniți de un scop caritabil, în sprijinul a doi copii practicanți de haltere, fără posibilități sau susținere a familiei?” 

    În cadrul acestui eveniment de 24 ore, deși cu pauze dese pentru mari succese și în bazin scurt cu mii de întoarceri la capăt, Bogdan și-a demonstrat că poate să ducă fizic și mental eforturi pe distanță și cu durată mai mare.

    La final de an el și-a stabilit obiectivul principal pentru 2021: 120 kilometri înotați neîntrerupt pe Dunăre

    Totul avea să se întâmple după regulile consacrate și cele mai stricte ale înotului maraton (cu slip, cască și ochelari). Detalii AICI.

    “M-am pregătit intens pentru înotul pe Dunăre, iar în vara anului 2021, parte din pregătire a fost înotul din Golful Toroneos, 25 km în peninsula Halkidiki – Marea Egee, cu aproape 10 ore de efort. Alături de mine au fost numeroase familii de români și prieteni noi.

    În barca de asistență am avut șansa să îl am alături pe prietenul meu Sergiu Hălăucă, cum le place unora să spună “primul român” care a înotat în Golful Toroneos, în anul 2018 pe aceeași distanță. Un om care cu 1-2 ani înainte abia lega 2 bazine de înot, dar cu un rucsac (dacă era fată, spuneam buchet????) frumos de voință, inimă și minte clară.”

    2021 – un an numai bun de stabilit un nou record

    În data de 13 August 2021, a luat startul aventura lui Bogdan pe Dunăre, în compania a mai bine de 30 de prieteni. Pornirea a fost la intrarea Dunării în țară – Baziaș și sosirea propusă la Orșova, după 120 km.

    “Spre norocul meu, în întâmpinarea tuturor nevoilor mele, au fost o mulțime de prieteni.”

    Echipa dedicată înotului său a fost formată din 2 observatori, de renume și conduită de netăgăduit, care au avut rolul de observare continuă a întregului efort, cu respectarea regulilor de înot maraton și 5 asistenți și skipperi, care au lucrat în 3 schimburi, ajutându-l cu orice nevoie ar fi avut – de la pregătirea băuturilor și mâncării, până la urmărirea și protectia lui în fața altor bărci de agrement, barje etc. 

    Stânca Baba Caia – Dunăre

    Fără această întreagă echipă, o astfel de aventură nu ar fi fost o realizare, ci o încercare cu final probabil nefericit.

    “După aproape 29 ore de la start și 120 km înotați, am ajuns la Baziaș, unde m-am bucurat de primirea călduroasă a familiei și prietenilor.”

    La începutul acestui an, Bogdan a primit și vestea măsurării distanței oficiale a înotului, de către prestigioasa asociație Marathon Swimmers Federation, respectând regulile pentru maraton de înot. S-a stabilit că distanța oficială, “repetabilă” – în linie dreaptă și fără abatere de la trasa cea mai scurtă, este de 115.8 kilometri. 

    Această distanță reprezintă un record printre înotătorii în ape deschise din România

    Este cea mai mare distanță înotată continuu, după reguli de înot maraton (slip, fără contact fizic cu ambarcațiunile de suport sau alte obiecte/persoane, fără drafting etc). Recordul anterior a fost stabilit de Avram Iancu, în august 2020, pentru o distanță măsurată oficial de 103,8 km, în 36 ore, tot pe Dunăre.

    “Pregătirea fizică și mentală a fost esențială. Din păcate am înotat într-o perioadă fără precipitații, secetoasă, când nivelul apelor Dunării era redus și curgerea apei, în comparație cu date istorice și alte înoturi observate a fost mai redusă. Pe apă nu am fost feriți de experiențe neplăcute, precum barje trecând, pe un întuneric absolut, la câțiva metri de mine și barcă sau vârtejuri în golfuri unde am petrecut 1-2 ore să le dovedim.”

    În 2021 am trăit și experiența de a fi observator

    După ce a format nenumărate echipe de observatori, conform cu regulile de înot maraton, care au contribuit la documentarea și observarea distanțelor proprii și ale altor sportivi români, în 2021 a avut onoarea joace acest rol pentru înotul desfășurat de sportivul Andrei David, în dubla  sa traversare a Lacului Vidraru pe o distanță de 20 km (traseu înotat și de către Bogdan în 2020).

    Întâlnirea unei legende și locul 1 la ultimul înot pe 2021 

    Anul 2021 s-a încheiat cum nu se mai putea mai bine, cu un succes în Austria, în minunatul lac Worthersee, unde Bogdan a terminat primul dintre câțiva înotători, cu experiență comparabilă și fără costum de neopren, pe o distanță de 17 km.

    “O particularitate a acestui concurs este că organizatorii, intenționat, au crescut nivelul de dificultate neoferind caiac pentru orientare și asistență, cu numai două puncte fixe de hrană pe traseu. Cu alte cuvinte, dacă nu te puteai orienta singur, înotai probabil în zig-zag, iar dacă nu găseai punctul de alimentare – săreai o masă principală, din două.

    Aici am avut onoarea să o întâlnesc pe Sarah Thomas, minunata sportivă americană, unica deținătoare a recordului absolut de patru traversări continue ale Canalului Mânecii și a recordului mondial de distanță.”

    După 10 maratoane și ultramaratoane de înot în decurs de 5 ani, ce mai poate urma?

    Toate obiectivele de până acum au fost duse la bun sfârșit, din resurse proprii,  cu sprijinul și disponibilitatea prietenilor de a-i fi alături. Lipsa unui sponsor limitează numărul și amploarea aventurilor, dar chiar și-așa Bogdan are  satisfacția că a realizat performanțe de neconceput și că și-a depășit permanent limitele.

    Din păcate în anul 2022 nu a avut șansa sa participe la înotul din sudul Franței în Marea Mediterană, evenimentul fiind amânat. 

    Așa că s-a înscris la un înot de 30 km în Oceanul Atlantic, care va deveni al doilea ocean cunoscut de către el, după experiența de 20 km din Oceanul Indian, la traversarea Canalului Rottnest în 2019. 

    “Pentru 2022 lucrez la două proiecte inedite, despre care acum nu pot oferi mai multe detalii – dar pot afirma că sunt cel puțin la fel de ambițioase ca aventurile anilor trecuți, cu atenție pe promovarea acestui minunat sport, protecției apelor, depășirii limitelor și promovării faptelor bune.”

    Vor mai fi nenumărate aventuri de trăit, pentru a fi povestite

    Dacă ai nevoie de inspirație să îți iei slipul, casca și ochelarii și să pornești la explorat apele, găsești poveștile lui Bogdan și ale altor înotători din România AICI.  

    Până la acest moment, toate înoturile sale amintite pot fi consultate pe profilul public, administrat de către Marathon Swimmers Federation. 

    Sursa foto: arhiva personală Bogdan Zurbagiu

    Recente

    RECOMANDĂRI

    spot_img

    Abonare la newsletter

    Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.