fbpx
luni, mai 20, 2024
spot_img
More

  Legendele Toamnei și pe unde mai pedalăm pe trainer în această iarnă

  Noiembrie, ultimul bal…aș schimba puțin titlul din perspectiva unui ciclist amator și i-aș zice Octombrie-Noiembrie, 2 luni de petreceri pe 2 roți cu DJ Fall (Toamna) la platane, care aruncă audiența în aer de fiecare dată. Anul acesta n-a făcut excepție de la regulă, cel puțin pentru mine, a fost cea mai spectaculoasă. Asta și pentru că după 2 ani dificili și bolnăvicioși, m-am hotărât să rup monotonia trainerului și să-mi cumpăr bilet la câteva zile de concert pe care Toamna le susține în câteva locuri speciale. Așa că am aruncat în geantă 95% lycra, am suit cursiera pe mașină și să purcedem. 

  Day I – Sarata-Monteoru 

  Wow, ce simfonie de culori, ce ambianță! Dacă ajungi la momentul potrivit (mijlocul lui octombrie) te așteaptă un covor de frunze ruginii pe șoseaua care șerpuiește în urcare, prin pădurea de foioase. Bonus, ninge cu frunze! O adevărată desfătare pentru ochi! 

  Încep din Sărata-Monteoru, pentru că urcarea îmi pare mai domoală, așa ca de încălzire. Ajuns în vârf, urmează o coborâre superbă în același decor, până în Hales, după care o cotesc spre Mănăstirea Ciolanu, că deh, instalația trebuie testată la maxim. După un fals-plat în urcare, de la Mănăstire încep lucrurile serioase, pante de 15% își înfig adânc colții în picioare, pulsul îmi stă în gât, dar parcă nu mai bagi de seamă când ai în față așa un spectacol de culori. Și aici e frumos, mai frumos dar și greu, mai greu. 

  Mă târăsc cu 10km/h, dar ce contează, e bine că înaintez așa încet, am timp să mai trag încă o poză, adăugată la cele 50 de până acum. Urmează coborârea virajată și abruptă prin pădure până în Măgura, după care se poate închide bucla pe plat, spre Buzău….sau, dacă vrei să ai parte de un adevărat regal “sufferfest”, fă cale întoarsă! 

  Link-uri rute Rouvy: 

  Ciolanu climb S-N [BZ] – https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/94351 

  Ciolanu climb N-S [BZ] – https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/94352

  Day II – Lacul Paltinu-Secăria 

  Continuăm seria recitalurilor pe care DJ Fall le dă, cu un decor similar cu cel de la Sărata dar și cu un bonus, culoarea de smarald a lacului Paltinu. Las mașina la picioarele monstrului din Valea Fiarelor, dar nu mă încumet să-l înfrunt anul acesta, pentru că nu vreau să-mi provoc încă o hernie de disc…sau de ailaltă. Merg spre barajul Paltinu pe o urcare moderată, mult mai comestibilă. 

  De aici începe și spectacolul Toamnei, iar profilul traseului te-ndeamnă să-i dai blană, un roller coaster în lungul lacului, cam scurt, dar te poți bucura de el și la întoarcere. Din coada lacului ies de pe drumul principal și merg prin satele din Valea Doftanei cu nume ciudate, parcă desprinse din altă lume Ghimpoasa-Setu-Carabanu-Cioparceni-Negras, până în capăt de tot, în Traisteni, unde se termină asfaltul. Acolo unde se zvonea că vom avea șoseaua care leagă Comarnicul de Brașov. Acum e doar un drum de gravel/dirt și poți ajunge în Săcele în vreo 30 km, cu un Mtb sau Gravel bike. Eu fac cale întoarsă pe aceleași drumuri lăturalnice și liniștite, până la intersecția cu urcarea spre Secăria.

  Aici grea decizie de luat, să mă încumet sau nu, la 4 km de galere sau să-mi văd liniștit de drum înapoi spre baraj. În cele din urmă, încurajat de cele 2 geluri pe care le mai aveam în buzunar, virez dreapta…și bine am făcut. Toată urcarea până la antene este proaspăt asfaltată, încă se simțea mirosul de bitum și smoală. M-am scos, îmi zic, cel puțin coborârea va fi perfectă, dar până la asta mai am vreo oră. 

  Cățărarea în prima parte e moderată dar începe să fie nesuferit de grea, nu scade sub 2 cifre panta. 20 de minute mai târziu ajung la antene și încep să cobor în Secăria, după care mai urc 2-3 km spre Comarnic până la indicatorul „D-zeu să vă Binecuvanteze”. Zic și eu „Doamne Ajută!” și fac cale întoarsă, întâi urc din nou spre antene, apoi mă bucur de asfaltul nou pe coborâre și de roller coaster în lungul lacului, mai trag 2-3 poze la belvederea către lac, și de acolo glonț la masina. Hai acasă, că mâine e zi grea!

  Linkuri rute Rouvy: 

  Paltinu Lake-Secaria I Romania – ruta AR oficiala Rouvy

  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/93239

  Col du Secaria Easthttps://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/94324

  Col du Secaria Westhttps://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/74486

  Doftana Valleyhttps://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/93752

  Va urma (zilele III – V), rămâneți pe recepție!

  Augustin Sporis
  Augustin Sporishttp://www.sportid.ro
  Ciclist amator mediocru since 2014. Dependent de endorfine. Prezent la majoritatea competițiilor de Mtb/șosea pe o rază de 350km în jurul Bucureștiului. Finisher 4 Islands Croația și Carpathian Mtb Epic. Hard-core virtual racer. Inițiator al proiectului pain-cave Virtual Cycling Romania.

  Recente

  RECOMANDĂRI

  spot_img

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.