fbpx
duminică, iunie 23, 2024
spot_img
More

  Legendele Toamnei – poveste de iarnă (episodul 2)

  Day III – Piata Arsă-Lacul Bolboci Peștera

  Locul ăsta consider că e Mecca ciclistilor sudiști, și nu numai, eu vin aici de cel puțin 3 ori pe an, ca într-o procesiune de pelerinaj și reculegere, doar ca să urc pe platoul Bucegilor și să pozez obsesiv, un loc care arată spectaculos de diferit de fiecare dată și pe care l-am numit The Spot. 

  Încep tura chiar de la intrarea în Parcul Natural, ar mai fi fost și varianta din Sinaia, cu vreo 250m de urcare în plus, dar îmi zic să fiu cumpătat, totuși asta e prima dată când ajung aici după 2 ani…sau altfel spus, mi-e lene. 

  Până la cabana Dichiu sunt 8,5 km cu 560m de urcat, în mare parte moderat, foarte rar panta sare de 2 cifre, asta nu înseamnă că stau ca pe trainer acasă. Până ajung la celebrul viraj, loc de belvedere, unde localnicii își pun tarabele cu urși panda de vânzare (n-am înțeles niciodată asta, ce treabă are panda cu partea asta a lumii?). Acest punct coincide și cu ieșirea în golul alpin, de unde începe spectacolul grandios, trecerea prin pădurea de foioase combinată cu conifere e spectaculoasă, culorile Toamnei îmi iau ochii. 

  Din păcate am ajuns aici puțin după momentul culminant al exploziei de nuanțe și a trebuit să mă mulțumesc doar cu firimituri, dar, mulțumesc Toamnă, au fost delicioase! 

  De la Dichiu până la Piatra Arsă sunt 8 km cu 330m de urcare, un mizilic față de prima parte, practic suntem pe platoul Bucegilor, pe care eu îl consider cel mai frumos loc din România…la cate am văzut eu până acum. O energie pozitivă mă lovește de fiecare dată când ajung aici, oboseala din picioare parcă dispare subit, mă bucur de peisajul selenar până la Piatra Arsă, nici nu-mi dau seama că am ajuns la 1900m, după care fac cale întoarsă spre Dichiu și de acolo spre Zănoaga și lacul Bolboci, alt loc pe care vreau să-l bifez în tură. 

  O țin pe partea dreaptă a lacului, în sensul meu de mers, urc la baraj după care continui pe drumul îngust și pe alocuri spart, pana la răspântia cu Cheile Tătarului. Tot malul e foarte spectaculos și sălbatic, singurele elemente care te distrag sunt betonierele cu care te mai întâlnești în viraje, de nu știi pe unde să te bagi ca să nu te ia pe sus …nu exagerez. Șoferii sunt foarte ok, nu taie curbele, cum se întâmplă deseori cu bizonii de drumuri mai circulate. Se lucrează intens la malul opus care este off-road în totalitate, de la cabana Bolboci până în Cheile Tătarului, anul viitor poate termină să-l asfalteze complet, ca să ne bucurăm de un tur complet în jurul lacului. 

  La răscruce o iau spre Padina și de acolo, spre Peștera Ialomicioarei până unde se termină drumul, la telecabina Peștera. Perfect timing, la ora 16 începe să se însereze, îmi mai rămâne 1h30 pentru întoarcere fără orbecăiala pe drum. Am timp de o mică pauză, de un baton energizant și de un gel, fiindcă aerul de munte sapă adânc în stomac. Mă întorc pe același drum pe care am venit, cu o încercare nereușită de a merge pe off-road, chiar era impracticabil de data asta pentru cursieră, cu mult pietriș și noroi. Super tură, super revedere, super zi însorită de Toamnă cu 22C în Sinaia și 13C la Piatra Arsă pe data de 1.11.22. 

  Linkuri rute Rouvy 

  Transbucegi – ruta AR oficiala Rouvy https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/77481

  Bucegi Natural Park | Romania – ruta AR oficiala Rouvy (Zanoaga-Piatra)

  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/91855

  The beautiful Bucegi Natural Park in Romania – ruta AR oficiala Rouvy (Pestera-Piatra Arsa)

  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/79307

  TransBucegi (The Road to Piatra Arsa) https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/60783

  TransBucegi DH  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/94291 

  [Bucegi Natural Park] Pestera-Dichiu Chalet https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/80123

  [Bucegi Natural Park] Zanoaga-Pestera https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/84791

  Bolboci Lake tour CW [Bucegi Natural Park] https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/93107

  [Bucegi Natural Park] Dichiu Chalet https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/80678

  [Bucegi Natural Park] Dichiu Chalet-Gravel side from Glod

  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/76865

  Bucegi Plateau in the spring https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/93010

  Plateau Bucegi: Dichiu Chalet-Piatra Arsa https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/84974

  Day IV – Poiana Brașov 

  Am rămas în zonă după ziua epică din Bucegi, pentru încă o rută care nu putea să lipsească din bucket list-ul oricărui ciclist amator: Poiana Brașov. Nici nu mă mai obosesc să curăț bicicleta, o arunc pe mașină și-n 40 de minute sunt în Brașov, cel mai frumos oraș din România, după părerea mea. Iar dacă ești alergător, ciclist, atunci chiar ești în locul potrivit. Să alergi pe potecile de pe Tâmpa sau să te dai cu Mtb-ul pe traseele din Poiană și Postăvaru, ce-ar putea fi mai frumos! 

  Note for myself: de ce nu te muți aici și mai stai în cenușiul București? 

  Ajuns la Brașov, îmi croiesc drum prin aglomerația urbană până la intrarea pe drumul vechi al Poienii, la Solomon (pesemne ca mulți gândesc ca mine și s-au mutat aici). Îmi place foarte mult cartierul ăsta, Prund-Schei, e o adevărată plăcere să bați la picior străduțele înguste cu case cochete. Las plimbarea pe mai încolo, așa ca de stretching după tură, și pornesc pe cursieră, înapoi spre centrul vechi, apoi spre Poiană. 

  Dacă vrei să eviți traficul, există varianta Dealul Spirii, asta dacă nu te deranjează să escaladezi pereți de 15-20%. Un adevărat monstru se ascunde aici pe drumul îngust, pregătit să te înhațe dacă pui piciorul jos. Dar eu prefer chicken line-ul, așa că merg prin oraș . Am început deja să urc, pantele sunt domoale doar frigul își face simțită prezența, ieri 20C, azi doar 11C, dar pe urcare merge, nu se simte. În 40 de minute sunt în Poiană, trag la un chioșc pentru un espresso și o apuc spre Râșnov. 

  De aici e de poveste, Toamna își face simțită prezența în pădurea de foioase, decorul fabulos mă așteaptă până jos în Râșnov și încă o dată, pe urcarea mai dificilă înapoi spre Poiană, am timp berechet să mă bucur de concert. Trag la același chioșc pentru încă un espresso și înapoi spre Brașov, cu nelipsitele ședințe foto la punctele de belvedere către Centrul Vechi și Tâmpa. Îmi place mult tura asta pentru că are tot ce trebuie pentru a petrece câteva ore de calitate afară.

  Linkuri rute Rouvy 

  Poiana Brasov from Brasov | Romania – ruta AR oficiala Rouvy

  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/86206

  Autumn in Romania – Poiana Brasov – ruta AR oficiala Rouvy 

  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/82503

  Poiana Brasov-Rasnov [Brasov Country] https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/94319

  Schei-Prund l Brasov  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/94289

  MTB trails around Poiana Brasov #1 https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/73470

  MTB trails around Poiana Brasov #2 https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/89462

  Day V – Peștera-Cheile Grădiștei 

  Ultima zi din turneu trebuie să fie specială, de aceea am ales satele de la poalele Pietrei Craiului, cea mai frumoasă zonă rurală din România, după părerea mea,preferata mea în ture Mtb. Astăzi însă rămân pe șosea, cu toate c-ar fi fost mai nimerit un Gravel bike ca să nu fiu limitat de tarmac, sunt multe drumeaguri de dirt sau gravel care leagă satele bucolice Peștera-Măgura-Șirnea-Ciocanu. 

  Las mașina chiar la intrarea în resortul Moieciu și pornesc să explorez puțin zona rurală Cheia-Moieciu, foarte bine dezvoltată turistic. După 20 km de încălzire, îmi iau inima-n dinți și pornesc spre cățărarea în satul Peștera. Știam de data trecută, că mă așteaptă un mic monstru acolo, cu pante de peste 15% dar și cu zone în care poți să-ți mai tragi puțin sufletul. Din păcate oboseala acumulată în picioare din zilele precedente mă îndeamnă să renunț, dar încerc să nu mă las copleșit și să mă bucur cât mai mult de peisajul superb indiferent de anotimp, cu văcuțe și oițe invadând pășunile de un verde crud, chiar la începutul lui noiembrie. 

  Încet-încet, am ajuns în Peștera, mă așteptam să clachez, dar foaia de 34 și pinionul de 32 și-au îndeplinit datoria complet, făcându-mi ziua puțin mai ușoară. De la intrarea în sat merg până unde se termină asfaltul, pentru a admira panorama de excepție a munților Piatra Craiului. Cu bateriile încărcate, după o pauză și un gel, mă întorc de unde am pornit și mă pregătesc pentru un ultim efort, 5 km cu 7%, cățărarea la arena de biatlon din Cheile Grădiștei. 

  Drumul e pur și simplu uimitor, valsând prin pădure într-un costum de gală creat de Toamna însăși. Nu mai bag în seamă pantele de 10% și trag de mine să ajung sus aproape de asfințit pentru a surprinde „le soleil couchant”, dar din păcate niște nori nesuferiți au venit să strice frumusețe de apus. Dar nu mă supăr, odată ajuns în resort, îmi ofer câteva clipe de răgaz, ascultând relaxat sfaturile antrenorului către micii viitori biatloniști. Și apoi, la limita crepusculului, cobor înfrigurat la mașină. 

  Linkuri rute Rouvy 

  Piatra Craiului National Park #1 | Romania – ruta AR oficiala Rouvy (Cheile Dambovicioarei-Ciocanu-Sirnea) https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/86309

  Piatra Craiului National Park #2 | Romania – ruta AR oficiala Rouvy (Pestera)

  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/86308

  Gradistei Keys climb to Biathlon Arena | Romania – ruta AR oficiala Rouvy (Cheia-Cheile Gradistei Arena)

  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/88019

  [Piatra Craiului National Park] Sirnea-Dambovicioara’s Cave

  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/81999

  [Piatra Craiului National Park] Magura-Pestera  https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/81997

  [Piatra Craiului National Park] Plaiul Foii TT https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/72527

  [Piatra Craiului National Park] Plaiul Foii reverse https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/84975 

  Cam așa se încheie periplul pe aripile Toamnei, m-am bucurat enorm de spectacolul oferit și sunt profund recunoscător Divinității (cu siguranță God was a Cyclist pentru o săptămână) fiindcă după atâta amar de vreme, am reușit să revăd aceste locuri frumoase și să le împărtășesc cu voi!

  Toate rutele au fost filmate și postate în platformă, unele dintre ele fiind „adoptate” de Rouvy pentru simplul motiv că sunt excepționale. Iarna e deja instalată, așa că haideți să ne bucurăm de ele și de pe home trainer!

  Credit foto: Augustin Sporis

  Augustin Sporis
  Augustin Sporishttp://www.sportid.ro
  Ciclist amator mediocru since 2014. Dependent de endorfine. Prezent la majoritatea competițiilor de Mtb/șosea pe o rază de 350km în jurul Bucureștiului. Finisher 4 Islands Croația și Carpathian Mtb Epic. Hard-core virtual racer. Inițiator al proiectului pain-cave Virtual Cycling Romania.

  Recente

  RECOMANDĂRI

  spot_img

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.