Ziua a început să se micșoreze iar dimineața e tot mai frig, e clar că încet-încet se va instala vremea de stat la gura sobei și depănat amintiri sau nu…! Toamna poate fi prilejul de a face un bilanț al nebuniilor petrecute pe vremea când alergai la 6 dimineața în maieu și pantaloni scurți dar și de a savura arome, culori, senzații noi. Tocmai pentru că vine toamna, pofta de alergare în natură este și mai mare, este cu adevărat revenirea la viață. Știm acea categorie de oameni care refuză să se conformeze chiar și anotimpului care vine cu lene, melancolie și ploaie. Ei au fost primii care au sărit în sus de bucurie când au văzut anunțul așteptat din 2014 (n.r. când a avut loc ultima ediție): “Running back to life la Azuga Trail Race!”.
Ei au fost cei care la ultima ediție, cea memorabilă din 2014 au luat startul pe o vreme de privit cel mult de la fereastră, în șosete groase de lână, la un ceai fierbinte:
Știm, la Azuga mergi la schi și cobori pârtia Sorica, nicidecum nu te duci să urci pârtia decât dacă iubești iremediabil alergarea montană și provocarea de a urca pe unde alții de obicei coboară.
Am stat de vorbă cu prietenii de la Asociația Sport la Orice Vârstă care organizează această competiție din 2012 și am aflat ce surprize au pregătit pentru Azuga Trail Race 2022 powered by JYSK, după frumoasa revenire din 2021.
După 7 ani de pauză cum ați reușit să organizați din nou Azuga Trail Race în 2021?
Cred că nu a fost niciun an începând cu 2015 în care să nu fi încercat într-un fel sau altul reluarea evenimentului. Chiar și anul trecut am fost foarte aproape să repornim proiectul deși în final, din cauza pandemiei, a fost încă un an fără Azuga. Reușita se datorează sponsorului principal JYSK România și a cooptării în echipa de organizare a oamenilor care până acum se ocupau de cronometrare, BibChip România. A ieșit o echipă puternică gata să readucă în prim plan un eveniment pe care „vechii” alergării montane de la noi îl menționau mereu când venea vorba de o cursa dificilă. Nimeni nu a uitat ediția din 2014.
Ne dorim ca cei care au participat la Azuga în trecut să simtă aceeași atmosferă din 2014, iar cei „neinițiați” să descopere de ce Azuga Trail Race a reprezentat un reper la începuturile alergării montane din România.
Ce este cel mai provocator în organizarea unei astfel de curse?
Totul reprezintă un challenge, dar avem experiența necesară să putem gestiona orice provocare. Dacă am reușit să nu decolăm cu poarta de start în 2014 nimic nu ne mai stă în cale. Pe o notă mai serioasă, provocările în acest moment sunt date de situația sanitară la nivel național care ne dă în mod cert emoții, dar noi credem că lucrurile vor decurge în favoarea noastră și ne vom revedea la Azuga.
Cui se adresează Azuga Trail Race?
Azuga Trail Race este un eveniment deschis oricui iubește alergarea. Avem curse pentru toate nivelurile de pregătire și cred că la Azuga oamenii care nu au experiență în alergarea montană se vor îndrăgosti de această ramură sportivă.
Cum ați reușit să creați această comunitate frumoasă care așteaptă cu atâta bucurie concursurile voastre?
Întotdeauna ne-am ghidat după ideea că tot ce se întâmplă la evenimentele noastre trebuie să ne placă nouă în primul rând. Ne dorim să facem din evenimentele noastre genul de curse unde ne-am dori și noi să participăm. Ne place să fim riguroși în ceea ce facem. Suntem perfecționiști dar în același timp ne dorim să dezvoltăm un cadru pentru ca participanții să se simtă bine, așa că încercăm să fim și noi în mijlocul comunității atât cu munca cât și cu distracția.
Și la final, iată ce vă puteți alege din meniul Azuga Trail Race 2022 (care vine cu câte un sortiment pentru fiecare dintre voi):
Traseul ATR L31 are o lungime de 31.9 km cu 2190m diferență de nivel și este compus din 2 bucle, prima de peste 20 km alergabilă în proporție de 80%, Azuga – peste Vf.Clăbucetul Azugii – cabana Susai – Clăbucet Sosire Predeal – cabana Gârbova – Clăbucetul Taurului – Azuga, iar cea de a doua de aproximativ 11 km cu urcare grea pe pârtia Sorica care continuă apoi până pe Vârful Urechea și de acolo coborâre lungă și frumoasă, în prima parte alpină și apoi pe drum forestier prin padure.
Traseul ATR M20 are o lungime de 20.8 km cu 1330m diferență de nivel și este compus din prima bucla a traseului ATR L31 pe segmentul Azuga – peste Vf.Clăbucetul Azugii – cabana Susai – Clăbucet Sosire Predeal – cabana Gârbova – Clăbucetul Taurului – Azuga.
Traseul ATR S13 este traseul scurt al evenimentului Azuga Trail Race powered by JYSK, o buclă de 13 km cu o diferență de nivel consistentă de 920m, fiind practic a doua buclă a cursei lungi ATR L31, cu urcarea pe Sorica până pe vârful Urechea, cu sosire la baza Pârtiei Sorica.
Traseul ATR S13 este recomandat celor care doresc să își testeze viteza și forța, dar și celor care vor sa încerce pentru prima dată o cursă de alergare montană.
SORICA SUNSET VERTICAL LUMINAT DE VARTA
Vineri seara sunteți așteptați să întâmpinați apusul împreună, alergând la frontală pe pârtia Sorica, la Sorica Sunset Vertical luminat de Varta, pentru a decerna titlurile de King și Queen of Sorica. Un vertical numai bun de încălzire pentru cursele de a doua zi. Aveți nevoie de o frontală și echipamentul de alergare.
Distanța: 2 km și 550 m diferență de nivel
foto credits: fisheye.ro