Chiar dacă nu ești pasionat de sport, tot găsești ceva cu care să vibrezi când e vorba de unul dintre cele mai populare evenimente din istoria omenirii: Jocurile Olimpice.
După un an de pauză sau dacă vreți, la întoarcerea în timp în anul 2020 pentru a rezolva tot ce a rămas în aer, sportivii și (tele)spectatorii sunt avizi de întreceri, de strigăte, și de emoție.
Ce a reprezentat JO Tokyo 2020?
205 Comitete Olimpice Naționale + echipa internațională olimpică formată din sportivi refugiați (EOR).
42 zone de concurs dedicate
33 de sporturi și 32 de federații internaționale
339 de evenimente cu medalie
5 sporturi olimpice noi – karate, skateboarding, escaladă sportivă, softball / baseball și surfing. Competiția de baseball a fost doar masculină, în timp ce softball-ul fost doar feminin, motiv pentru care majoritatea combină aceste două sporturi atunci când se numără noile sporturi olimpice, ajungând la cinci în loc de șase.
Așadar, Jocurile Tokyo 2020 au adus un aer mai tineresc, mai îndreptat către zona urbană.
Dar să ne întoarcem la origini, cum au apărut JO?
Comitetul Olimpic Internațional a fost fondat în 1894. când Pierre de Coubertin, pedagog și istoric francez, a încercat să promoveze pacea internațională prin competiții sportive. Prima ediție a Jocurilor Olimpice a avut loc la Atena în 1896 și a atras doar 245 de concurenți, dintre care peste 200 erau greci și doar 14 țări erau reprezentate. Cu toate acestea, nu mai fuseseră până atunci organizate evenimente internaționale de această amploare. Sportivelor de sex feminin nu li s-a permis să concureze, deși o femeie, Stamata Revithi, a alergat singură cursa de maraton, spunând „Dacă cei din comitet nu mă lasă să concurez, mă voi duce eu după ei”
Chiar Pierre de Coubertin a considerat că includerea femeilor la evenimentelor ar fi „impracticabilă, neinteresantă, inestetică și incorectă”.
Participarea la Jocurile Olimpice Antice era limitată doar la sportivii de sex masculin. Singurul mod în care femeile au putut participa a fost prin intermediul propriilor cai la evenimentele ecvestre. Există mai multe femei câștigătoare ca deținătoare de cai. În calitate de proprietar al calului, li s-a atribuit victoria, deși cel mai probabil nu au fost prezente la evenimente.
Patru ani mai târziu, Jocurile Olimpice de vară din 1900 de la Paris au atras de peste patru ori mai mulți sportivi inclusiv 20 de femei, cărora li s-a permis să concureze oficial pentru prima dată, la croquet, golf, navigație și tenis. Jocurile olimpice au avut loc în același timp cu Târgul Mondial de la Paris și au durat peste 5 luni.
De-a lungul timpului, femeile au dovedit un spirit inovator și au făcut tot posibilul să ia parte la competiții sportive alături de bărbați. Totuși au fost și situații în care lucrurile au stat exact invers.
Unul dintre cele mai faimoase cazuri, și cel mai timpuriu, este al sportivei poloneze Stanisława Walasiewicz (cunoscută și sub numele de Stella Walsh), care a câștigat aur la alergare 100 m feminin la Jocurile Olimpice de vară din 1932 din LA și argint în 1936. După ce a fost împușcată în timpul unui jaf armat în 1980, autopsia a dezvăluit că deținea părți masculine ale corpului, deși avea și caracteristici feminine.
În 2016, Comitetul Olimpic Internațional a introdus modificări iar sportivilor trans-sexuali care doresc să concureze la feminin nu li se cere decât să demonstreze că nivelul lor de testosteron a fost sub 10 nmol / L timp de cel puțin 12 luni înainte de competiție.
La Tokyo 2020, aproape 49% din sportivii participanți sunt femei. Pentru toate cele 206 CNO și echipa olimpică pentru refugiați ai CIO se dorește ca la ceremonia de deschidere drapelul să fie purtat atât de o atletă de sex feminin cât și de un atlet de sex masculin .

În 1904 America a găzduit pentru prima dată olimpiada iar proba de maraton a rămas în istorie
Alergarea maratonului a avut loc la temperaturi de 33 de grade C, sportivii fiind deshidratați în mod deliberat iar unul dintre ei a folosit pe post de combustibil otravă de șobolani și coniac. Mai exact, din cei 32 de sportivi reprezentând patru națiuni (Statele Unite, Africa de Sud, Cuba și Grecia) doar 14 au reușit să termine cursa. Ceea ce, având în vedere condițiile cumplite, a fost destul de impresionant.
Au participat și 12 sportivi greci care nu alergaseră niciodată la un maraton și un fost poștaș din Cuba pe nume Félix Carbajal de Soto. Carbajal strânsese bani pentru a veni în SUA, prin intermediul compatrioților săi. Din păcate, și-a pierdut toți banii la jocuri de noroc în New Orleans și a fost nevoit să meargă pe jos și să facă autostop pentru a ajunge la St. Louis. După călătoria epuizantă, Carbajal s-a prezentat la linia de start într-o ținută jalnică, îmbrăcat într-o cămașă cu mânecă lungă, pantaloni lungi, închiși la culoare și o pereche de pantofi de oraș. Pantalonii i-au fost tăiați de la genunchi de un coleg olimpic. Au concurat de asemenea și doi bărbați care reprezentau tribul Tswana din Africa de Sud, Len Tau și Jan Mashian.
Cursa a început la ora 3 după-amiaza iar ceea ce a urmat a fost mai mult un experiment lipsit de etică decât o cursă de maraton, departe de eforturile depuse azi în alegerea traseelor pentru o astfel de probă. De exemplu, la Tokyo 2020 traseul de maraton a fost amplasat la 500 de mile nord de Tokyo, în Sapporo, pentru a evita căldura. În timp ce antrenorii și medicii mergeau cu mașinile și caii alături de alergători, aruncând praf direct în plămânii acestora, concurentul american William Garcia a fost descoperit întins pe marginea drumului, cu leziuni interne aproape fatale, cauzate de respirația prafului.
În ciuda gradelor periculoase de căldură și umiditate, alergătorilor li s-a asigurat apă doar din două locuri de pe traseu, la mila 6 și la mila 12. Acest lucru se datorează faptului că principalul organizator al jocurilor, James Sullivan, a dorit „să minimizeze aportul de lichide pentru a testa limitele și efectele deshidratării, subiect de cercetare la momentul respectiv”. Ce oportunitate mai bună de a face experimente pe această temă?
Învingătorul legal a fost Hicks, deși metodele sale de a trece peste linia de sosire nu ar fi fost acceptate astăzi. De-a lungul cursei i s-a dat un cocktail toxic cu albușuri de ou, coniac și sulfat de stricnină – o otravă obișnuită pentru șobolani care, în doze mici, acționează ca un stimulent – făcând din aceasta prima utilizare atestată a drogurilor în cadrul Jocurilor Olimpice moderne. Pentru a fi corecți, la acel moment nu existau reguli împotriva utilizării medicamentelor care îmbunătățesc performanța în competiții. După ce a suferit halucinații, a implorat să fie lăsat să se oprească și a parcurs în mers unul dintre ultimele dealuri, Hicks a fost trecut peste linia de sosire de către antrenorii săi. Timpul său, 3:28.45, este cel mai slab din istoria olimpică. Hicks se pare că a pierdut opt kilograme pe parcursul maratonului și probabil ar fi murit pe stadion dacă o echipă de medici nu l-ar fi tratat imediat.
Jocurile de la Londra din 1908 au înregistrat o creștere a numărului de sportivi, precum și prima alergare a maratonului pe distanța sa standard de 42,195 km (26 mile și 385 de metri). Primul maraton olimpic din 1896 (o cursă exclusiv masculină) a avut o distanță de 40 km (24 de mile 85 de metri). Distanța de maraton a fost aleasă pentru ca acesta să se termine în fața tribunei ocupate de familia regală britanică. Ulterior, distanța acestei probe a variat cu până la 2 km din cauza condițiilor locale, cum ar fi amenajarea străzilor și a stadionului. La cele șase jocuri olimpice dintre 1900 și 1920, maratonul a fost alergat pe șase distanțe diferite.
La Munchen în 1972 lumea a privit cu groază un altfel de olimpiadă, prima competiție cu consecințe mortale
Un grup terorist palestinian numit Black September a invadat satul olimpic și a pătruns în apartamentul delegației israeliene. Au ucis doi israelieni și i-au reținut pe alți 9 ca ostatici. Teroriștii au cerut Israelului să elibereze numeroși prizonieri. Când guvernul israelian le-a refuzat cererea, a urmat o opoziție tensionată în timp ce negocierile au continuat. În cele din urmă, teroriștilor care încă țineau ostatici, li s-a oferit un traseu în sigutanță către aeroport, unde au fost ]întâmpinați de forțele de securitate germane. În lupta care a urmat, 15 persoane, inclusiv cei nouă sportivi israelieni și cinci dintre teroriști, au fost uciși. După multe dezbateri, s-a decis că Jocurile vor continua, dar evenimentul a fost evident dominat de această tragedie.
La Montreal în 1976 ne întâlnim cu cea mai costisitoare olimpiadă de până atunci
Planificarea defectuoasă dar și existența unei fraude au generat un cost al Jocurilor care depășea cu mult bugetul. Jocurile de la Montreal au fost cele mai scumpe din istoria olimpică, până la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, costând peste 5 miliarde de dolari (echivalentul a 22,03 miliarde de dolari în 2020). Pentru o vreme, se părea că Jocurile Olimpice s-ar putea să nu mai fie o soluție financiară viabilă. Retrospectiv vorbind, se pare că antreprenorii (suspectați de a fi membri ai mafiei din Montreal) au extras sume mari de bani din toate contractele, profitând totodată de înlocuirea materialelor de construcție cu unele mai ieftine și de calitate mai mică, cauzând întârzieri, construcții de calitate proastă și costuri excesive. În 1988, un antreprenor implicat în aceste lucrări, Giuseppe Zappia, a fost exonerat de acuzațiile de fraudă ca urmare a muncii sale la construcțiile pentru olimpiadă, după ce doi martori cheie au murit înainte de a depune mărturie la procesul său. De asemenea, a existat un boicot al multor națiuni africane pentru a protesta împotriva unui tur recent al echipei naționale de rugby din Noua Zeelandă în Africa de Sud condusă de apartheid. Gimnasta româncă Nadia Comăneci a câștigat medalia de aur cu două note maxime din cele patru, marcând nașterea unei dinastii a gimnasticii în România. Lasse Virén și-a repetat dublul aur la 5.000 de metri și 10.000 de metri, devenind primul atlet care a câștigat ambele probe de două ori.

Dacă tot vorbim despre sport, trebuie să vorbim și de recorduri, și de statistici
În istoria Jocurilor Olimpice de vară, Statele Unite au fost cea mai de succes națiune.Cu un total de peste 2.500 de medalii în 27 Jocuri Olimpice, mai mult de o mie dintre acestea erau de aur, aproape 800 de argint și peste 700 de bronz.
Ce american a câștigat cele mai multe medalii olimpice? Michael Phelps este cel mai decorat olimpic din toate timpurile. El a câștigat 28 de medalii la înot între 2004 și 2016, depășind recordul anterior masculin american de 11, deținut de colegii înotători Mark Spitz și Matt Biondi, precum și de câștigătorul la tir Carl Osburn. Phelps a doborât recordul general de 18 deținut de gimnasta Uniunii Sovietice Larisa Latynina în timpul Jocurilor de la Londra din 2012.
În 2021, a debutat o nouă probă la jocurile olimpice: ștafeta mixtă la triatlon
Astfel, publicul a putut urmări unul dintre cele mai rapide evenimente ale Jocurilor.
Au concurat zece echipe, fiecare cu patru sportivi: doi băieți și două fete.
Cursa a durat mai puțin de 90 de minute fiind o probă de viteză, tactică și epuizantă.
Fiecare sportiv înoată 300 m, merge cu bicicleta 6,8 km și aleargă 2 km înainte de a pasa ștafeta coechipierului său,, efortul fiecărui triatlonist durând în general în jur de 20 de minute.
Aici apare un altfel de presiune pe care o simt sportivii, așa cum a explicat campioana mondială a Franței în 2018 și 2020, Léonie Périault.
„Spiritul de echipă este extraordinar. Simt multă adrenalină în ștafeta mixtă pe care nu o avem când concurăm singuri. Nu concurez singură, vreau să îmi depășesc limitele pentru colegii mei.”
„Acest strop de frică, de a nu reuși și de a aduce un eșec pentru toată echipa … este un fior!”
În triatlon, singura ștafetă în care se concurează la nivel internațional este versiunea mixtă, iar succesul său a deschis calea pentru ca acesta să devină un element de bază în calendarul sportiv internațional.
Ce joc va fi eliminat de la Jocurile Olimpice 2020?
Lupte
Unul dintre sporturile de bază ale Jocurilor Olimpice a fost abandonat, decizie bazată pe mai multe criterii: ratingurile de televiziune, vânzarea de bilete, politica antidoping și participarea globală.
Tokyo 2020 a fost sub semnul pandemiei COVID-19 dar a înregistrat un record de 33 de sporturi, inclusiv cele cinci noi sporturi olimpice. Este departe de primele Jocuri Olimpice moderne din 1896 de la Atena, unde sportivii au concurat în doar 10 sporturi și 43 de evenimente:
Atletism
Ciclism de șosea
Ciclism pe velodrom
Scrimă
Gimnastică artistică
Tir
Înot
Tenis
Haltere
Lupte
Să ne vedem cu bine în 2024, cu evenimente interesante și o lume cât mai deschisă spre nou și frumos