S-a lansat modelul Hoka Mach X2, pantofi frumoși foc, dar care și promit multe. Dar de unde știți? Păi nu știm, simțim, tropăim în ei, uneori chiar zburăm și ne depășim recordurile personale.
Am apelat mai întâi la un alergător, Robert Necula – maratonist, cu peste 160 de perechi de încălțăminte încercate.
Robert se poate considera unul dintre cei mai experimentați „testeri” din România.
“Din 2016 mă tot distrez învățând… (sau invers 😁) din testarea pantofilor de alergare. Și nu orice pantofi, ci modelele cele mai căutate de la cele mai puternice branduri din piață.
Nu demult, ca ambasador Hoka mă minunam simțind pe propria piele cum este să ai sub tălpi spume moi, ușoare și plăci de carbon din cele mai eficiente.” – ne povestește Robert.
Carbon x, x2 si x3, Carbon Rocket, Rocket x, Bondi X zburau, dar parcă le lipsea ceva… Un ceva ce a fost pus ulterior pe Mach X. Da, un fast trainer moale (cu „mult mai” decât vechii fast trainers) care chiar putea juca rolul unui pantof de cursă pentru cei ce nu atingeau viteze astronomice. Apoi piața venea concomitent cu perfecțiunea lui Rocket X2, dar căruia cei de la Hoka nu prea au dorit sa îi acorde atributul de „maratonist “ și l-au recomandat mai degrabă în distanțe la jumătate din proba regină a marelui fond.
În 2024 PAC!… minunea pe care o așteptau toți: un pantof care să se ia real la întrecere cu ceilalți” Raceri“ de sub 2h:30m, Cielo X1 și care să reziste și în timp, nu doar 300-400 km precum alți competitori.
Dar întrebarea era : și pentru cei ce nu pot alerga la pace de minim 3:35/km ce facem??? 🤔
Ei bine, Mach X2, sau Mach x la puterea a doua pare a fi idealul, echilibrul perfect dintre amortizare, viteză, durabilitate pe pace-uri cuprinse între 4:00/km si 3:40/km. Eu așa l-am simțit. Și da.. au gândit-o băieții aceștia „pitiți” sub logo-ul albastru HOKA, cum că tălpile exterioare aveau deficiențe pe suprafețele umede cam pe la toate „X-urile” lor, așa că upgrade-ul a fost aplicat pe Mach X2 si DA! o zic răspicat: NU SE ALUNECĂ DELOC CU EI!
Și dacă te gândești de ce să plătești aproximativ 900 de lei pe ei, îți zic eu: o investiție de tipul acesta îți clădește un ciclu întreg de pregătire pentru orice cursă sau poate chiar un sezon complet de alergare. Par nemuritori, par premium, finisaje și lipituri la milimetru, Pebax pentru a fi rapid, dar fără să suferi muscular.
În plus, un mic secret dat fiind ca au drop de 5mm (diferența de înălțime dintre călcâi și vârf – partea din față a pantofului), dacă îți apleci trunchiul un pic în alergare moderată, este posibil să crească foarte tare și cadența.
Dar picioarele de ciclist ce spun? Am stat de vorbă cu Alex Ciocan, ciclist, triatlonist și – nu are cum să nu fie și alergător:-)
“Mach X2, partenerul pentru antrenamente al celui care rupe pământul la concursuri în Cielo X1 ….. spun unii. Nu a existat moment mai bun să-i pun la încercare decât de ziua națională a României, la Maratonul 1 Decembrie. Adică ce, să nu ne lăudăm cu ce pantofi frumoși avem? Și cu ce performanță proastă scoatem:-)
Așa că, noi trei împreună (eu și cei doi pantofi: left and right) ne-am aliniat împreună cu Cujbescu și Vlădan, în friguroasa și vântoasa zi națională la startul cursei de 21km. Nu aș vrea să vă intoxic cu detalii tehnice pe care nu le înțelegem complet, dar le găsim pe toate site-urile. Însă aș vrea să vă zic plusurile, simplu, pe ințelesul tuturor:
– Pebax plate: yes, it has! Rezultă viteză
– mai grei puțin decât Cielo (modelul, nu mașina) – talpa durabilă: stratul de contact cu suprafața de rulare este vizibil mai rezistent spre deosebire de modelele race, care au o viață scurtă
– limba nu deranjează deloc, orice fel de șosetă ai purta. Nu știu cum se comportă fără șosetă, dar nu cred că e prea interesantă părerea aceasta:-)
– șireturile NU se desfac. Nu sunt elastice dar sunt faine! – dupa 21 km, atenție-la prima purtare, nu au ros, nu au bătut, nu au durut articulațiile!
Minusurile: doar eu!
Concluzie:
– ești alergător de 3:30-4/km? Ia-i pentru antrenamente rapide dar nu foarte lungi. Talpa poate fi percepută ca fiind dură dacă alergi mult și nu ai viteză
– ești alergător de 5-5:30/km? Pot fi foarte bine încălțările tale de concurs
– ești alergător de +6/km, găsești la Hoka ceva mai bun pentru tine 🙂
Credit foto: Robert Necula, Alex Ciocan, Hoka