Tudor Manea are 15 ani, din care 7 și i-a petrecut când pe sub ape, când pe ape:-)
La vârsta de 10 ani a obținut brevetul de scafandru în ape deschise și de atunci vacanțele lui vin la pachet cu zeci de kilograme de echipament pentru scufundări, înot și SUP-ul. Pe lângă pașaport, Tudor nu călătorește fără carnetul de scafandru, în care sunt marcate frumos toate experiențele subacvatice. Poate părea ciudat, dar atracția lui pentru scufundări a pornit de la modalitatea în care se antrenează cosmonauții pentru ieșirile în spațiul cosmic. Echipamentele lor sunt complexe, dar foarte grele așa că pentru a simula lucrul în imponderabilitate, antrenamentele lor se desfășoară în piscine speciale.
Când nu explorează lumile subacvatice, Tudor înoată, merge la sală sau aleargă, totul pentru a fi în formă, fiindcă scufundările nu presupun doar concentrare și abilități tehnice, ci și o condiție fizică bună.
“Prima scufundare a fost în bazin, la vârsta de 8 ani. Am avut ocazia să mă alătur unui grup de scafandri care își testau echipamentele în bazinul Floreasca.” – ne povestește Tudor.
Deși scufundarea a fost scurtă, a învățat câteva manevre, cum ar fi împărțirea aerului într-o situație de urgență și folosirea SMB-ului (geamandură pentru indicare poziție scafandri), iar pe uscat a exersat asamblarea echipamentului de scafandru.
Pentru a obține brevetul de open water diver (OWD), trebuie să te înscrii la un curs de brevetare oferit de o agenție recunoscută internațional, NAUI (National Association of Underwater Instructors), PADI (Professional Association of Diving Instructors) sau SSI (Scuba Schools International). Prima scufundare se va desfășura într-un mediu controlat și vei învăța cum să controlezi echipamentul și limbajul de comunicare. În următoarele vei exersa manevrele de urgență, cum să te echipezi sub apă și vei face cel puțin o scufundare la -18M. La final, după ce treci probele practice, vei susține o evaluare din teoria pusă la dispoziție de către agenție. PADI oferă posibilitatea de a susține examenul teoretic online.
Ce ți se pare cel mai greu sau înfricoșător atunci când ești sub apă?
“Cel mai înfricoșător lucru sub apă poate fi necunoscutul – acele momente în care vizibilitatea este redusă și te întrebi ce ar putea fi dincolo de câmpul tău vizual.
Cel mai frumos loc în care s-a scufundat a fost lângă Insula Catalina, în Republica Dominicană, lângă un perete plin de corali și stele de mare.
Pe fundul apelor poți găsi tot felul de lucruri: recife de corali, canioane, epave și multe alte elemente interesante, variind în funcție de locul scufundării.
“Fiecare scufundare este o imersiune într-o lume nouă.Pe lângă peisajul de sub apă, liniștea și imponderabilitatea sunt lucrurile care mă fascinează cel mai mult. Să plutesc în apă, fără greutate, este ca și cum aș zbura într-o lume complet diferită.” – ne mărturisește Tudor
În viitor, i-ar plăcea să se scufunde la Marea Barieră de Corali din Australia, un loc cunoscut pentru recifele sale de corali spectaculoase și pentru biodiversitatea marină.
Ce i-ai spune cuiva care nu a încercat scufundări niciodată?
“Scufundările sunt mai mult decât o activitate recreațională, sunt o oportunitate pentru acumulare de experiență; sunt o călătorie într-o lume în care totul încetinește, iar respirația devine ritmul tău. Sunt un parcurs într-o altă lume, o șansă de a descoperi frumusețea ascunsă a mărilor și de a simți liniștea pe care doar apa ți-o poate oferi.”
Cum poți vedea dacă scufundările sunt potrivite pentru tine?
Dacă vrei să-ți răspunzi la întrebarea, pe care și-o pun foarte mulți oameni: sunt scufundările potrivite pentru mine? încearcă “Try Scuba”. Este o experiență concepută pentru cei care vor să încerce scufundările fără să aibă nevoie de o certificare. Se desfășoară în mod obișnuit fie într-o piscină, fie în ape deschise, dar la adâncimi mai mici (sub 10 metri). Este o activitate sigură și ghidată, ideală pentru a experimenta senzația de a respira sub apă și pentru a descoperi mediul subacvatic.
Credit foto: arhiva personală Tudor Manea