fbpx
miercuri, iulie 17, 2024
spot_img
More

  #HIDDENGEMS – Ioana Crăciun, campioană după un an de ciclism

  Să excelezi în orice după doar un an de practică este o performanță în sine, cu atât mai mult în ciclism, unul din puținele sporturi care recompensează munca asiduă în fața talentului. Asta face ca performanța Ioanei Crăciun să fie cu atât mai remarcabilă. La 18 ani, ea este campioană națională a categoriei juniori la proba de contratimp individual.

  A FOST O POVARĂ LA ÎNCEPUT, ÎNSĂ M-AM OBIŞNUIT REPEDE DUPĂ CÂTEVA CĂZĂTURI

  ”Pasiunea pentru bicicletă cred că există în fiecare dintre noi, cei care au avut în copilărie o bicicletă. Pe bicicletă merg încă de mică, dinainte să împlinesc vârsta de 5 ani, însă nu m-am gândit niciodată să practic acest sport de performanță. Mergeam pe bicicletă de plăcere, la plimbare prin parc sau la școală. Prima amintire pe două roți, sau mai bine zis una dintre cele mai haioase, este atunci când am învățat să merg pe bicicletă fără roți ajutătoare. A fost o povară la început, însă m-am obișnuit repede cu ea după câteva căzături. În perioada școlii, mergeam destul de frecvent cu tatăl și frații mei la ture prin pădure cu mtb-ul, dar cu timpul m-am distanțat de bicicletă, nu aveam prieteni care să practice acest sport și nu pot spune că se număra printre pasiunile mele la acea vreme.”

  Destinul a urcat-o din nou în șa pe Ioana în urmă cu un an, când a început să practice sportul de performanță la Clubul Sportiv Otopeni. Asta nu înseamnă că până anul trecut nu a cochetat cu mișcarea.

  ”Înainte de ciclism am practicat volei de performanță și schi. Ciclismul l-am început în luna octombrie, 2019, din întâmplare. Aveam de câteva luni o bicicletă de șosea pe care mergeam destul de des. Cred că nu sună tocmai bine, dar nu știam aproape nimic despre ciclism, era o noutate pentru mine, însă sportul îl practic de mică și, într-adevăr, am învățat multe lucruri, m-a disciplinat foarte mult și am înțeles că doar prin muncă poți obține rezultate. La început, în primele luni, mi-a fost foarte greu, ritmul era unul destul de susținut și mi-a luat mult timp să realizez ce înseamnă de fapt acest sport. În prezent, pentru mine, ciclismul este mai mult decât un simplu sport, reprezintă un stil de viață, chiar dacă e greu să împac antrenamentele cu școala. Nu trece o zi fără să pedalez.”

  DACĂ AI ÎNCREDERE ÎN TINE ŞI LUPŢI PENTRU DORINŢELE TALE, E IMPOSIBIL SĂ NU LE ÎNDEPLINEŞTI

  Este unul dintre sacrificiile pe care trebuie să le facă, dar pe care nu le regretă. Ioana a învățat că sportul în general, și ciclismul în special, nu te pregătește doar pentru următorul concurs, ci pentru o viață sănătoasă și armonioasă.

  ”Cred că ciclismul este un sport minunat și poate fi practicat la toate vârstele, indiferent de nivelul la care este practicat, te învață multe lucruri care mai târziu în viață te vor ajuta într-un fel sau altul. Însă presupune multe sacrificii, multă muncă, dedicare, curaj și perseverență. Un rol important îl joacă și experiența, care cred că se acumulează mai ales prin participarea în competițiile din afara țării, unde se vede de fapt nivelul sportivilor care s-au născut pe bicicletă. Unul dintre cele mai frumoase lucruri sau sentimente din ciclism cred că este atunci când te urci pe podium, când îți îndeplinești obiectivul într-o cursă, când știi că ai dat tot ce ai avut mai bun ca să reușești. Atunci știi că munca ta dă roade și începi să tratezi fiecare concurs ca pe o nouă provocare. Îmi place să cred că dacă ai încredere în tine și lupți pentru dorințele tale, e imposibil să nu le îndeplinești.”

  Deși a reușit să devină campioană națională după doar un an de când a început să practice ciclismul de performanță, Ioana țintește spre următorul vis. Speră în același timp ca sportul, în special cel practicat de femei, să fie mai vizibil. Iar cu performanțele ei, acest vis s-ar putea îndeplini.

  ”Nu am încă o performanță cu care mă mândresc. Cea mai mare surpriză din acest sezon o reprezintă rezultatul obținut la Campionatele Naționale de Șosea, titlul de Campioană Națională la categoria Junioare, la proba de contratimp individual, unde am reușit să scot cel mai bun timp dintre toate categoriile feminine. Visez la acest titlu de când m-am apucat de ciclism, iar proba de contratimp este favorita mea. Îmi place foarte mult să mă uit la competițiile de ciclism feminine organizate la nivel mondial și să urmăresc felul în care ciclistele abordează competițiile. Mi-ar plăcea ca ciclismul feminin să fie mai încurajat, deși nu sunt de mult în lumea ciclismului, am observat că la noi în țară, fetele sunt neglijate.”

  RĂMÂN LA FEL DE MOTIVATĂ ŞI AMBIŢIOASĂ


  Cât despre planuri de viitor.
  ”Momentan mai am multe de învățat și foarte multă experiență de acumulat. Ciclismul nu înseamnă doar să știi să mergi pe bicicletă, presupune un echilibru între alimentație-odihnă-refacere. Bineînțeles, nu știm niciodată ce ne rezervă viitorul, dar cu pași mici, zi de zi, cred că o să ajung acolo unde mi-am propus. Însă până atunci, rămân la fel de motivată și ambițioasă și privesc înainte cu speranța că lucrurile vor decurge în continuare la fel de bine.”

  Răzvan Lupu
  Răzvan Lupuhttps://sportid.ro/
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  RECOMANDĂRI

  spot_img

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.