fbpx
sâmbătă, septembrie 14, 2024
spot_img
More

    Hai România! – acum și la triatlon, cu Antoanela Manac

    Triatlonul este un sport tânăr la nivel mondial, atât pentru amatori cât și pentru profesioniști. Dacă în România întrebi orice om “normal”:-)  ce e triatlonul, mai întâi îți va zâmbi încurcat și apoi va încerca să-ți povestească ceva despre mai multe probe, dintre care sigur una este tir cu arcul…sau un biatlon cu ceva în plus.

    Dacă ați citit cele câteva date despre istoria triatlonului AICI, știți exact ce vârstă are triatlonul.

    Cât despre România…cu cine să vorbim despre triatlon, dacă nu cu singura sportivă de la noi, cu șanse de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024?

    Ladies and Gentlemen, Antoanela Manac! 

    “Înainte să încep acest sport, am practicat înotul de performanță și am ajuns la triatlon printr-o provocare. Am fost curioasă să văd ce înseamnă și astfel m-am înscris la primul meu triatlon, fără să stăpânesc cu adevărat ce implica asta, fără echipament profesional și aici mă refer în special la bicicletă (țin minte că am împrumutat o bicicletă oarecare doar ca să pot concura).”

    De ce triatlon și nu orice alt sport?

    “Am fost atrasă de triatlon pentru că este foarte complex și te provoacă, dar mai ales fiindcă totul începe cu proba mea preferată, înotul, unde mă simt sigură pe mine.”

    Sursa foto: Radu Cristi

    Ce sport ți se pare mai greu decât triatlonul?

    “Aici aș vorbi despre ciclism. Deși triatlonul conține această disciplină, cicliștii pedalează peste 6 ore într-o etapă de tur. La fel este și la IronMan. Dar aș sublinia că triatlon înseamnă sport olimpic doar pe distanțele de 1,5 km înot + 40 km bicicleta + 10 km alergare, restul probelor, fie ele mai scurte sau mai lungi nu fac parte din sporturile pe care le vedem la Olimpiadă. 

    Aș mai menționa și sporturile dure: box sau kickboxing. Recent am vizualizat un meci direct din arenă și am văzut câtă durere implică, iar asta m-a șocat.”

    Cum îți alegi echipamentul?

    “Acum că sunt la nivelul profesioniștilor îmi place să-mi aleg un echipament adecvat, iar la www.Sportguru.ro  am găsit tot ce aveam nevoie într-un singur loc. Prefer să folosesc pantofi cât mai ușori pentru alergare, costumul să fie din fibră de carbon, util la toate cele 3 probe și bicicleta echipată cu device-uri inteligente, care să mă ajute în creșterea performanțelor (ceas cu gps, dispozitiv de măsurare a puterii pe care o dezvolți =power meter etc.)”

    Cum te alimentezi înainte și în timpul cursei?

    “Cu o săptămână înainte de competiție am grijă la ce mănânc și renunț la tot ce este legat de zahăr, mă axez mai mult pe carbohidrați și încerc să mă hidratez cât mai mult și adecvat pe fiecare cursă în parte.”

    Ce aștepți cel mai mult după terminarea unui concurs?

    “După ce treci de linia de finish, tot ce îți dorești este să pui mâna pe o sticlă de apă și să respiri. Și aș mai menționa baie cu gheață! De cele mai multe ori mă forțez foarte mult pâna la linia de sosire și ajung leșinată acolo.”

    Cum te auto-motivezi, ce îți spui în timpul unui concurs atunci când simți că nu mai poți ?

    “Există multe curse în care te lovești de „perete” dar diferența dintre concurenți abia în acel moment se cunoaște, cine este antrenat să sufere și să treacă peste și cine cedează. Eu mă motivez singură spunându-mi că am muncit și am sacrificat destule ca să cedez așa ușor.

    Alteori mă motivez gândindu-mă că tuturor le este greu. Plus că la antrenamente muncesc și cu ideea că undeva în lume în același timp există sportivi care se antrenează mai mult și mai tare decât mine și atunci simt nevoia să mă concentrez pe ceea ce fac mult mai bine și cu simț de răspundere.”

    Care e cel mai amuzant moment din cariera ta de triatlonistă?

    “Aici aș vorbi despre prima dată când mi-am pus pantofii de bicicletă cu prindere în pedale. Am fost atât de entuziasmată încât la primul semafor la care m-am oprit am uitat complet că sunt prinsă în pedale și am luat o trântă pe măsură ”

    Care a fost cel mai greu concurs de până acum?

    “Cred că cel mai greu concurs la care am participat a fost la o Cupă Mondială de Triatlon din China. Chiar și acum după 2 ani țin minte cât de greu a fost, pentru că am suferit prea tare. Spun asta pentru că după proba de înot am avut o diferență de nivel semnificativă la bicicletă, pantă de peste 15% și, ca lucrurile să nu fie simple, eram presată de frica de a nu fi prinsă din urmă și totodată eliminată. Dar mi-am concentrat forțele să urc “muntele” la fel de repede ca celelalte concurente și astfel am reușit să termin.

    Și cred că cele mai grele curse au fost acelea în care am căzut și mi-am lăsat pielea pe asfalt  ”

    Pentru ce concurs te pregătești acum?

    “Acum că suntem deja la jumătatea sezonului urmează să particip la cel puțin încă 4 curse internaționale (Cupe Mondiale, Europene si Continentale) care sa puncteze pentru JO și ca bonus, că poate nu era suficient, voi participa și la Campionatul Mondial de Aquatlon în vederea calificării la Jocurile Mondiale de plajă de anul viitor. Bineînțeles voi fi prezentă și la Transfier, concursul meu de suflet unde abia aștept să iau startul, iar mai apoi la Campionatele Naționale.”

    Sursa foto: Radu Cristi

    Ce le-ai spune fetelor care și-ar dori să se apuce de triatlon?

    “Vă schimbă viața și merită încercat! Recent am urmărit o fată care s-a apucat de acest sport și este atât de încântată de ceea ce face și îi place contextul acesta de nou, pentru că atunci când practici 3 sporturi într-unul nu ai cum să te plictisești și ai nevoie de perfecționare continuă. Nu este ca mersul la sala de forță, este cu totul altceva!”

    Ce crezi că ar trebui făcut pentru ca în România triatlonul să devină mai popular și în final să avem mai mulți triatloniști profesioniști?

    “Ca un prim pas în dezvoltarea acestui sport ar trebui să-l promovăm prin atragerea copiilor și tinerilor dornici să îmbrățișeze cele 3 discipline, plus antrenori și instructori cât mai dedicați și pasionați de triatlon. “

    Și acum la final, nu putem să nu menționăm că, în timpul liber rămas după orele bune de antrenament zilnic, Antoanela se “distrează” fiind medic rezident. Suntem tare mândri de tine, îți dorim succes în ambele cariere și îți ținem pumnii la Olimpiada de la Paris 2024. Hai România!

    Sursa foto cover articol: Radu Cristi

    Recente

    RECOMANDĂRI

    spot_img

    Abonare la newsletter

    Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.