fbpx
sâmbătă, septembrie 14, 2024
spot_img
More

    Eu când vreau să înot, înot!

    În primul rând, nu am vrea să facem valuri cu acest articol, ci doar să limpezim apele. Scopul principal este să răspundem întrebării: unde înotăm în București? Ne dorim să împărtășim impresii în mod constructiv, astfel încât să ne putem bucura cât mai mulți de acest sport minunat.

    Mai întâi, de ce să înotăm? Am învins ultimii ani tare complicați pentru săli de sport și piscine, am înotat pe unde se putea. Au fost niște dimineți aparte în vara 2020, când în lacul Buftea eram doar noi în apa liniștită și neagră. Știam clar că nu e nici pic de Covid pe acolo, dar nu aveam habar pe atunci că ar mai fi și alți factori de luat în considerare. Nu mică ne-a fost mirarea când, într-o zi am găsit lacul aproape secat pentru mentenanță. După acea imagine cu obiectele ce se găseau pe fundul apei am decis să așteptăm cuminți deschiderea piscinelor.

    Știm că brusc a devenit la modă să înoți. Până nu demult, nu prea de înghesuia lumea la bazin. 

    Dar e de bine, înotul este singurul sport care nu are aproape nicio contraindicație și care folosește toate părțile corpului. În plus, trebuie să faci față unor provocări aparte, cu care nu te  confrunți când practici un sport pe uscat. 

    Provocarea numărul 1 este chiar faptul că sunt implicați atât mușchii extremităților superioare, cât și mușchii extremităților inferioare. 

    Ai nevoie de un efort coordonat pentru a menține fiecare parte a corpului în mișcarea corectă, cu obiectivul de a maximiza eficiența deplasării în apă. Pare greu spre imposibil, dar nu e chiar așa dacă ai un instructor care să te învețe cum să descompui mișcările și apoi să exersezi până îți iese.

    Provocarea numărul 2 este faptul că trebuie să îți creezi singur propria bază de sprijin, spre deosebire de sporturile pe uscat unde ai o suprafață stabilă. 

    Secretul unei mișcări fluide pe care corpul tău o va executa prin apă, este un trunchi puternic și stabil, care reprezintă temelia pe care se clădesc mușchii din partea superioară și cea inferioară a corpului. Ați ghicit, beneficiul acestor mișcări este un corp armonios (fără să mergi la sală!).

    Ar mai fi multe alte avantaje. Pe lângă faptul că este o activitate cu impact redus asupra articulațiilor, înotul îmbunătățește respirația și circulația sângelui, scade ritmul cardiac, păstrează tensiunea arteriala la un nivel optim, ajută la creșterea imunității și la relaxare.

    Înotul combina trei elemente esențiale ale exercițiilor fizice: stretching, întărirea musculaturii și cardio. 

    Așadar, unde să mergi cu copilul să învețe să înoate în condiții bune și cu instructori care să te facă să te vezi David Popovici? Nu în ultimul rând, unde poți să înveți și tu ca adult să faci primele bazine din viața ta sau să te antrenezi, dacă ești un sportiv amator?

    N.R. Când ne-am apucat de cercetat nu am luat în calcul categoria care își dorește bălăceală și relaxare, nu că ar fi ceva rău în asta, dar acest segment e acoperit din plin de numeroase centre de fitness (cel mai răspândit fiind WorldClass pe care îl găsești în orice sector din București), piscine de agrement cu dimensiuni sub 25 m, Therme etc.

    CLUB SPORTIV DINAMO BUCUREȘTI 

    Complexul include 3 bazine:

    -1 bazin descoperit olimpic, deschis în perioada verii,  Șos. Ștefan cel Mare nr. 7-9, sector 2 

    -2 bazine acoperite (olimpic 50m și semi-olimpic 25m) în cadrul Bazinului Tolea Grinţescu, Str. Barbu Văcărescu 35, București, Sector 2

    La începutul anului 2023, clubul a lansat un nou proiect: Academia de înot Dinamo care oferă cursuri de inițiere și performanță pentru copii cu vârsta minima 5 ani. 

    Până de curând, pe site apăreau și detalii despre cursuri de înot / agrement pentru adulți. Acum nu este foarte clar pe site dacă la capitolul agrement sunt incluși și adulții, dat fiind că apare mențiunea: durata unei ședinte 50 minute. Dacă e agrement, de ce ai timp limitat? Ne-am interesat și poți intra la agrement ca adult, în programul afișat, fără să te dea cineva afară după 50 de minute (e o eroare pe site!).

    http://www.csdinamo.eu/baze-sportive/baze-sportive/agrement-inot 

    https://www.facebook.com/DinamoAgrement

    Programul pentru agrement este foarte restrâns, generat de extinderea activității de performanță la secțiile de înot și polo ale CS Dinamo. Când sunt competiții programul se scurtează și mai mult. 

    Așadar, cam greu să ajungi la înot în timpul săptămânii dacă ai un job cu program fix. Am fost anul trecut într-o zi de lucru, la ora prânzului (doar atunci e deschis pentru public) și am avut surpriza să nu existe culoarele delimitate în bazinul mare (interior). Se înota în toate direcțiile, ca la ștrand. Se țineau și cursuri pentru copii în același bazin, în același interval. Deci, nu prea ai senzația unui bazin olimpic unde să te poți antrena pe măsură, mai mult de haos general. Dacă te pregătești pentru triatlon, această dezorganizare poate fi de ajutor, însă nu tot timpul ai nevoie de asta…

    În plus, sunt interzise accesoriile ajutătoare pentru înot agrement, chiar dacă suntem într-un bazin de înot. 

    Ar fi de înțeles să nu vii cu labe de scufundări care pot răni alți înotători, dar să nu poți folosi echipament specific de înot într-o bază de natație, este de neînțeles. Regulile nu sunt scrise clar (de exemplu, nu se specifică dimensiunile labelor de înot care nu sunt permise), astfel încât am fost puși în situația să fim dați afară din bazin, dacă nu renunțăm să ne antrenăm cu accesorii de înot, într-un bazin de înot!

    Vestiarele sunt într-o stare deplorabilă, iar curățenia nu e punctul forte. 

    Nu știm care e de fapt rolul botoșilor de plastic de unică folosință care se găsesc uneori în interiorul vestiarului și nu la intrare?! Cert e că rămâi așa cu o amintire olfactivă a cârpei folosite la nesfârșit și apoi depusă la uscat pe caloriferul din holul către spre bazin.

    Nu există chei pentru dulapuri, bănci suficiente pe care să te așezi, uscătoare de păr, hârtie igienică sau săpun la toalete. Ușile la wc-urile de la fete nu se închid pentru că nici nu au clanțe, astfel încât folosirea toaletei poate deveni un act de virtuozitate, mai ales după ce ai ieșit din bazin (asta dacă insiști să ai parte de intimitate în locul unde tot omul exact de asta are nevoie). Am încercat în repetate rânduri să obținem rezolvarea acestor probleme de bun-simț însă răspunsul de la club a fost tot timpul: nu sunt fonduri.

    Dat fiind că nu au vestiare dedicate pentru copii, în vestiarul femeilor te poți trezi cu băieți suficient de mari să se îmbrace singuri, dar care vin cu mamele. Există cabine de schimbat care se încuie cu zăvor pe dinăuntru dar nu destule și dacă nimerești programul de cursuri pentru copii, majoritatea sunt ocupate de mame/bunici/bone, să fie sigure că au unde să se schimbe copiii.

    COMPLEXUL SPORTIV NAȚIONAL LIA MANOLIU

    Str. Maior Ion Coravu 34, sector 2, București

    Baza sportivă conține un bazin olimpic de 50 m în aer liber, care iarna este acoperit cu un balon încălzit (exact cum sunt și terenurile de tenis). Bazinul acoperit existent este scos din uz de câțiva ani și nu avem vreo veste despre renovarea lui.

    https://www.csnliamanoliu.ro/servicii/baza-natatie-si-atletism/baza-natatie/

    https://www.facebook.com/LiaManoliuOficial

    În cadrul bazinului sunt mai multe cluburi de înot care oferă lecții pentru copii și adulți.

    Seven sport club

    https://www.sevensportclub.ro/

    https://www.facebook.com/SevenSportClubTriathlon

    BUCHAREST SPORT CLUB

    https://www.facebook.com/BucharestSportClubRO

    UNSTOPPABLE SPORT CLUB

    https://www.facebook.com/unstoppablesportclub

    Dacă te antrenezi cu un club de înot, ai culoar asigurat și condiții foarte bune de antrenament într-un bazin olimpic (apa are o temperatură adecvată atât vara cât și iarna, culoare despărțitoare). 

    Cât despre condițiile din vestiar sau de pe lângă bazin, ar fi la fel de multe de scris, dar ne-am repeta (fiind probleme similare cu cele de la complexul Dinamo). Diferența majoră aici este lipsa cârpei antice, pe care o regreți și alegi să nu te uiți pe unde calci. 

    La toalete este ziua porților deschise de 2 ani de când am tot mers acolo.

    Dacă ai fost deja la Dinamo, înseamnă că ai deprins abilitatea de a folosi o toaletă a cărei ușă rămâne larg deschisă, oricât ai încerca să o închizi. Oricum, dacă te-ai născut în România și ai făcut școala la stat, ești obișnuit să ai tot timpul la tine șervețele și dezinfectant. 

    O altă deprindere pe care o poți câștiga de aici dacă ești femeie, e aceea de a te schimba de haine/pantofi în picioare, în timp ce pe lângă tine sunt și câțiva băieți mici ajutați de mame, care nu se prea grăbesc și discută între ele. Și copilul se uită, se uită la tine cum te chinui…Aici nu există cabine de schimbat cum sunt la Dinamo.

    Kitul minim obligatoriu pentru un temerar care insistă să practice înotul într-un bazin olimpic din București ar trebui să conțină produse de igienă pentru toaletă și duș, uscător de păr (notează că au fost cazuri în care nici prizele nu funcționau, așa că e bine să ai o căciulă/bandană la tine în orice anotimp), prosop, sac de plastic pentru pantofi și rucsac impermeabil. Ultimele 2 accesorii sunt foarte importante dacă vii la bazinul Lia Manoliu pe timp de iarnă. Balonul care acoperă piscina produce condens și pe jos este o baltă generală. Dacă prinzi un colț liber pe o ladă/scaun/măsuță de pe margine ai noroc, dacă nu, riști să pleci cu toate lucrurile ude acasă. 

    Pentru că a venit vorba de balon, ar mai fi multe de povestit. 

    Accesul din vestiar în zona bazinului se face printr-un culoar ale cărui uși nu trebuie să fie niciodată deschise în același timp pentru că se creează o presiune foarte mare. Accidentele pot fi grave, mai ales că acolo vin foarte mulți copii mici. Am asistat la situații care s-ar fi putut termina foarte neplăcut. Cu toate acestea, conducerea clubului nu a considerat necesar să afișeze regulile de utilizare ale unui bazin acoperit cu balon. În continuare pe toți pereții sunt numeroase afișe legate de obligația de a purta cască de înot și papuci. Atât! Ba mai mult, cele două uși cu geam se aburesc din cauza umezelii și uneori e foarte greu să vezi dacă urmează să intre altcineva pe ușa opusă.  

    BAZINUL DE ÎNOT STEAUA BUCUREȘTI

    Bd. Ghencea Nr. 35, Sector 6, București

    https://inot-steaua.ro/

    https://www.facebook.com/ClubulDeInotSteaua/

    https://www.facebook.com/InitiereInot

    https://initiereinot.ro/bazin-inot-steaua/

    Am consultat regulamentul bazinului, unde ne-au atras atenția câteva lucruri explicit interzise:

    “-cu desăvârşire să se urineze în apa piscinei!! Reactivii din apă vor indica persoana care face acest lucru şi acesteia i se va imputa schimbarea apei piscinei precum şi despăgubirea celorlalţi clienţi prezenţi la piscină;

    -aruncarea gumei de mestecat în apă, consumul de seminţe în incinta bazinului”

    Faptul că a fost necesară menționarea acestor conduite, ne face să ne punem multe întrebări.

    BAZINUL DE ÎNOT OLIMPIA

    Șos.Iancului nr.128A, Sector 2, București

    https://olimpiabucuresti.ro/

    https://www.facebook.com/olimpiabucuresti

    https://www.facebook.com/InitiereInot

    https://initiereinot.ro/bazin-inot-olimpia/

    BAZINUL DE ÎNOT AL FACULTĂȚII DE MEDICINĂ CAROL DAVILA 

    B-dul Eroilor Sanitari nr. 8, Sector 6, București – lângă Spitalul Municipal, în incinta Facultățiii de Medicina și Farmacie Carol Davila.

    https://inot-sport.ro/bazin-inot-carol-davila/

    https://www.facebook.com/atack.team/

    https://www.facebook.com/bazin.inot.carol.davila

    BAZIN INOT SCOALA NR.190

    Str. Nițu Vasile Nr.16, zona Piața Sudului, cartierul Berceni (în curtea Școlii 190), Sector 4, București

    https://inot-sport.ro/bazin-inot-scoala-190/

    BAZIN INOT SCOALA NR.25

    Str. Ghinea Brătăşanu nr. 7, zona Colentina, Sector 2, București

    https://inot-sport.ro/bazinul-scolii-gimnaziale-25/

    CLUB SPORTIV NAVI

    https://csnavi.ro/

    https://www.facebook.com/ClubSportivNAVI

    Casa Campionilor

    Str. Eșarfei Nr 62A, Sector 3, București

    https://csnavi.ro/bazine-inot/casa-campionilor/

    Complex Miramar

    Bd. Chișinău 6-8, Sector 3, București

    https://csnavi.ro/bazine-inot/miramar/

    IDM CLUB

    Spl. Independenţei 319B, Sector 6, București

    http://www.idmclub.ro/club-piscina.php

    https://www.facebook.com/ClubIDM

    http://www.idmclub.ro/cursuri-inot.php

    BAZINUL SPORTUL STUDENȚESC

    Str. Larisa, nr. 2, sector 6, București

    https://www.facebook.com/clubinotswimmingteam/

    BAZINUL AQUA SPORT HAMBURG 195

    Bazinul este situat în zona Titan (parcul I.O.R), în incinta Școlii Gimnaziale 195 – Școala Hamburg, sector 3 București.

    https://aqua-sport.ro/locatii/hamburg-195/

    BAZINUL AQUA SPORT DANTE ALIGHIERI

    Bazinul este situat în zona Titan (parcul I.O.R), în incinta Liceului Dante Alighieri, sector 3 București.

    https://aqua-sport.ro/locatii/dante-alighieri/

    BAZINUL AQUA SPORT 311

    Bazinul este situat în zona Drumul Taberei – Ghencea, în incinta Școlii Gimnaziale 311, sector 6, București.

    https://aqua-sport.ro/locatii/311-drumul-taberei-ghencea/

    ALEXANDREEA CLUB 

    Bd. Basarabia 37-39, Sector 2, București

    https://fitnessandspa.ro/

    https://inot-club.ro/

    https://www.facebook.com/InotEnergyClub

    VIVA SPORT CLUB

    Șos. Oltenitei, Nr. 103 Sector 4, București

    https://vivasportclub.ro/servicii/piscina/

    https://www.facebook.com/vivasportclub

    COMPLEX SPORTIV DE NATAȚIE OTOPENI

    Str. Drumul Gării Otopeni nr 5-11, Otopeni, Ilfov

    https://complexnatatieotopeni.ro/index

    https://www.facebook.com/ComplexSportivDeNatatieOtopeni/

    Complexul Sportiv de Natație Otopeni este cel mai mare din România și găzduiește competiții naționale și internaționale, având o capacitate de aproximativ 2800 de locuri pentru spectatori.

    Proiectul a fost dezvoltat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții, cu sprijinul Primăriei orașului Otopeni și conține 6 bazine cu diferite dimensiuni.

    Adulții care doresc să vină la agrement nu au acces în piscina de 50m. Intrarea se face pe bază de achiziționare bilet de pe site, prin alegerea intervalului orar:

    https://booking.complexnatatieotopeni.ro/

    Legat de cursurile de înot copii și adulți, nu apare nimic pe site, doar câteva informații despre închirierea unui culoar pentru cluburi. Am găsit totuși un club care oferă lecții de înot pentru copii în cadrul bazinului:

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=843317926947254&set=a.756700458942335

    https://www.facebook.com/RenovatioSportClub

    Concluzie: dacă vrei să înoți, vei găsi o cale. Chiar dacă bazinele gestionate de stat au multe lacune, cel mai important este antrenorul, el este cel care te va face să iubești acest sport. 

    Acestea fiind zise, spor la antrenamente!

    Recente

    RECOMANDĂRI

    spot_img

    Abonare la newsletter

    Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.