fbpx
vineri, mai 24, 2024
spot_img
More

  #Emigrantînsport – Copenhaga 

  Decizia de a te stabili în altă țară e complicată și vine la pachet cu o grămadă de schimbări pe toate planurile. Părerile sunt evident împărțite, unii se adaptează imediat și se simt de parcă acolo s-ar fi născut, alții fug mâncând pământul înapoi către zona de confort. Care e impactul la capitolul sport atunci când intri în contact cu alt mediu și o cultură nouă? E mai bine în țară sau afară? Intuiția și statisticile ne spun că România nu stă bine din punct de vedere al posibilităților de a practica sportul. Noi credem că cel mai interesant și relevant e să urmărim poveștile celor care au avut curajul să facă pasul decisiv.

  Am stat de vorbă cu Silviu Călin, care locuiește din 2017 în Copenhaga, Danemarca. Ca background, el provine din sporturi de anduranță: ciclism, alergare și triatlon. Pe acestea le-a practicat constant cam de prin 2009, ciclismul la clubul Dinamo în vremea copilăriei.

  “În momentul de față, predominat practic și concurez la Haltere (Olympic Weightlifting, cum este cunoscut internațional), categoria Masters (cei de peste 35 ani), grupa de greutate 67 Kg. Combin cu antrenamente de CrossFit, pedalat zilnic prin oraș și hiking vara/schi alpin în sezonul de iarnă. Vreme de 3 ani am activat și ca antrenor de CrossFit la Arca DK. Acum sunt înapoi la job în corporație și încerc să trăiesc viața de sportiv în timpul liber.”

  Obiceiurile sportive s-au modificat în Copenhaga. Aici el descoperit sporturi ceva mai complexe: haltere, gimnastică, cât și tot universul CrossFit în detaliu. 

  Astăzi Silviu se simte mult mai echilibrat din punct de vedere sportiv și fizic, mai „fit” față de trecut. Este rezultatul combinației mai multor modalități de antrenament/mișcări.

  Un mare șoc cultural după mutarea în Copenhaga a fost că participanții majoritari la CrossFit sunt persoanele de sex feminin, nu masculin, comparativ cu România

  “O situație haioasă a fost când la prima clasă a zilei de la ora 6:00 AM un participant a venit îmbrăcat cu pantaloni de pijama. De unde știu? Am și eu o pereche identică acasă „

  Ce facilități pentru sport ai acum?

  „În Copenhaga ai multe posibilități pentru a face sport. Chiar și schi pe timp de vară pe o centrală termică “????

  Silviu se antrenează în diferite săli din oraș, în special unde a fost și antrenor (Arca DK), cât și la unele centre sportive de specialitate haltere (Alfa & Omega și AK Gotha). Rutina înseamnă 6 zile pe săptămână, câteodată antrenamente și de 2 ori pe zi.

  “Să mai menționez și cât echipament am cumpărat pe perioada pandemiei și cu care lejer pot deschide un studio mic de personal training? ???? Pe cele din urmă de obicei le folosesc în aer liber, organizând sesiuni de antrenament cu prietenii.”

  Ce ai învățat legat de sport după ce ai plecat? 

  „Sunt multe lucruri pe care le-am învățat. Aș menționa cât de important este să te expui cât mai multor oportunități/situații. Este ok să fii curios, să fii deschis să încerci lucruri noi, să fii curajos. Este un mod ideal de a descoperi noi pasiuni. Și neapărat să îndrăznești să greșești – cu cât greșim mai repede și mai des, cu atât mai mult învățăm despre sport și despre noi. Vorbesc despre greșeli care nu au repercursiuni grave (accidentări)”

  Dacă e să-i lipsească ceva cu privire la viața sportivă din țară, cel mai mult îi este dor de munți și de priveliștile lor minunate, de ciclism, hiking, alergare montană, aer proaspăt…

  “Din păcate țara de reședință este foarte plată, dar aproape de fiecare dată când ajung în țară, implicit ajung și la munte.”

  Ce obiective sportive ai ?

  „Am obținut 2 titluri de campion Masters al Danemarcei la categoria de greutate 67 KG și mă pregătesc pentru calificarea la Campionatul European. Alte gânduri/dorințe: Să-mi continui evoluția fără vreo accidentare serioasă. Și să fac sport până la adânci bătrâneți.”

  Credit foto: arhiva personală Silviu Călin

  Recente

  RECOMANDĂRI

  spot_img

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.