De câte ori te întorci dintr-o vacanță la munte și simți că te cuprinde anxietatea numai când te urci în mașină sau în tren? Îți spui că tu de fapt nu vrei să pleci, dar niciodată nu îndrăznești să faci pasul decisiv. Cât curaj îți trebuie sau câtă inconștiență? Sau e pur și simplu direcția firească spre simplitatea unei vieți sănătoase, iar schimbarea vine de la sine?
Am stat de vorbă cu Bianca Swann, care după multe căutări, a ajuns în locul acela de unde nu vrei să mai pleci și chiar a rămas acolo
Prima pasiune și primul sport practicat a fost schiul, având marele noroc să se nască într-o familie de profesori de sport și să aibă un bunic și un tată, ambii monitori de schi, pasionați de munte.
“Deși născută în București, muntele a fost întotdeauna locul meu de joacă preferat, unde m-am simțit acasă” – ne povestește Bianca
“Cu atâția profesori de sport în familie, am încercat multe sporturi în copilărie, dar în inima mea a rămas mereu schiatul. Nimic nu se compară cu libertatea de a zbura pe zăpadă în munți. În România din păcate nu prea există posibilitatea de a face schi de performanță la nivel ridicat, din lipsă de condiții, zăpadă și buget. Pentru a concura internațional aveai nevoie să trăiești în Alpi și noi nu puteam face această mutare. Așa că schiatul a rămas doar o pasiune personală și mi-am continuat cariera în domeniul artistic. Odată cu intrarea la liceul de arte plastice și apoi urmând o carieră în artă, din nefericire sportul a fost complet uitat și chiar oprit în viața mea.”
După o perioadă de muncă stresantă în publicitate, Bianca și-a readus aminte de primele ei pasiuni: sportul, muntele și schiatul. În urma unei întâlniri “inițiatice” cu niște oameni care au făcut schimbări decisive în viață, pentru a-și îndeplini visul “sportiv”, ea a decis să-și urmeze prima mea dragoste și să se mute în Alpi.
A fost o adevărată aventură care a purtat-o mai întâi în Anglia, pentru a ajunge ulterior în Alpi -:)
“După o “epopee” de o viață întreagă, am reușit în sfârșit să-mi văd visul din copilărie împlinit și trăiesc în Alpii Francezi. În momentul actual ne bucurăm enorm în fiecare zi să locuim într-o stațiune montană din Haute Savoie. Este un loc minunat, un rai pe pământ, cu obiceiuri și cultură montană foarte vechi. Un “sat” unde toată lumea se cunoaște, se ajută și se întrece într-o multitudine de activități sportive. Sportul este primordial aici și se simte în fiecare colțișor, de la cel mai mic copil până la cel mai vârstnic rezident.”
În primul rând, este o stațiune de schi alpin, unde se dezvoltă zilnic campioni de schi, care au început de foarte mici și au crescut cu această tradiție.
În al doilea rând, este o stațiune montană multi-sportivă, atât iarna cât și vara, unde se practică și sunt extrem de încurajate, multe alte sporturi: schi fond, biatlon, mountain bike, ciclism de șosea (Tour de France trece prin zonă anual), alergare montană, parapantă, escaladă, tenis, hiking, înot, golf și multe altele.
“Este un adevărat loc de “joacă” și sunt extrem de fericită că mă pot “juca” și eu aici. Apreciez în fiecare zi acest loc”
“Mă simt cu atât mai împlinită fiindcă am venit aici ca familie și îi pot oferi acum fiului meu de 5 ani copilăria pe care eu și soțul meu ne-am dorit-o atunci când eram mici. Bineînțeles că noi am făcut această mutare pentru noi și visele noastre, dar am urmărit în special să-i dăm copilului nostru șansa de a crește într-un cadru sănătos, montan și sportiv. Aici este un mediu unde sportul este centrul vieții “sătești”, fiind încurajat și oferit chiar din școală. Suntem de mai puțin de un an aici și fiul nostru a reușit să experimenteze la numai 5 ani o multitudine de sporturi, oferite gratuit în programa școlară sau la clubul de sport din localitate: schi alpin, schi fond, patinaj, înot, urcări montane, mountain bike, balet și pe timp de vară escaladă.”
În clubul localității se pot înscrie copii de la 5 ani în sus (depinde de sport) și sunt antrenați la nivel foarte înalt de competiție. Sportul este aici centrul în jurul căruia se desfășoară viața comunală și familială, din generație în generație.
Facilitățile pentru o viață activă sunt extrem de multe și pentru copii, și pentru adulți, doar timp să ai.
“Ador să văd în weekend-uri familii de 3 generații, bunici, părinți, copii, bucurându-se de munte și de sporturi montane împreuna, încurajându-se unii pe alții și participând la toate activitățile posibile.”
Aici copiii sunt învățați cu evenimentele sportive de mici și sunt organizate foarte multe concursuri de diferite feluri, de la schi alpin, la trail running, unde copiii și adulții, amatori și profesioniști din localitate și din împrejurimi pot concura și se pot distra.
“Chiar dacă mergi până la magazin tot ai ocazia să faci o mică alergare montană. Acum trăiesc într-un mare teren de sport și în fiecare zi găsesc câte ceva nou de descoperit și de învățat.
Eu nu sunt sportiv de performanță, deci fac mișcare din plăcere atunci când pot, dar mă asigur că întotdeauna am timp să ies și să explorez acești superbi munți în diferite feluri. Fie în alergare montană, fie pe bicicletă, dar mai ales pe schiuri iarna. Zilnic învăț să iubesc și să respect muntele și natura din ce în ce mai mult.
Cel mai frumos obicei al locului este acela de a zice ‘bonjour’ tuturor celor pe lângă care treci în alergare, chiar și atunci când ești fără suflare și transpirat. Tu saluți, ei îți zic “bonjour et bon courage” și ziua decurge bine.
Așa că și eu în fiecare dimineață deschid geamurile, iau o gură de aer curat și urlu cu o lacrimă de bucurie în ochi „Bonjour, la montagne!” ca semn de respect și fericire că sunt aici și că acest munte frumos m-a primit în sufletul său.”
Sportul trebuie să pornească din comunitate și din scoală
“Desigur că suportul familiei este important, dar nu putem aștepta ca toate familiile să aibă cultura sportului sau tradiție în sport. Aici intră rolul societății, dar mai ales al mediului. Toți avem dreptul de a-i încuraja pe copii să facă mișcare, fie că sunt ai noștri sau ai vecinilor, de a le arăta că sportul este o „joacă” frumoasă și sănătoasă.
În Franța toată lumea este suporter sportiv, toți trăiesc sportul la maxim, fie că îl practică, fie că nu. Asta se simte de mic la mare.”
“De curând alergam în jurul unui lac montan, încet și cu greutate. Era o sesiune de alergare normală, banală, dar grea, alergarea nu mi-a venit niciodată natural. Trecând pe lângă o familie cu doi copii care se plimbau pe marginea lacului, au început cu toții să mă încurajeze, să mă aplaude și să strige: „Allez! Allez! Bon courage!”. Le-am mulțumit și m-am rușinat un pic, simțeam că nu merit aceste aplauze, că ele sunt menite doar pentru adevărații atleți. Dar aceste cuvinte mi-au dat aripi și am continuat să alerg încă 10 km, încet dar cu zâmbetul pe buze. Atunci am realizat că acest suport era dedicat către toată lumea, că acești copii sunt educați aici astfel încât și ei la rândul lor admiră activitatea sportivă la orice nivel. Este superb.”
Dacă e să îi lipsească ceva legat de viața sportivă din țară, Biancăi îi este dor de prietenii buni și de petrecerile de după competițiile din România.
Ce planuri sportive ai ?
“Nu le-aș zice planuri dar îmi place foarte mult să explorez, așa că în sezonul următor de iarnă mi-am propus să încep schi de tură și să fac cât mai mult off-piste, să descopăr acele locuri noi și nebătute de picior uman.
Dar până atunci, pe timp de vară am descoperit bucuria de a face trail running. Dintotdeauna mi-a venit foarte greu să alerg, dar alergarea pe munte este minunată, o văd ca pe o provocare, dar mai ales ca pe un mod de a explora și vedea mai mult din munți, în timp mai scurt. La sfârșitul verii am participat la Le Belier – cursa de 27 km, o competiție de trail running la noi în La Clusaz la care ia parte tot satul. A fost foarte greu, a plouat, iar traseul și așa tehnic pe uscat, a fost extrem de dificil. Mulți au abandonat, așa că sunt fericită că am terminat.
Pentru mine sportul este viață și bucurie și vreau să mă bucur de această viață cât de mult posibil. Motto-ul La Clusaz este “L’art du vivre” și exact acesta este singurul meu plan, să descopăr și să degust din plin această frumoasă artă de a trăi, în mod sportiv, gurmand și spiritual.”
Credit foto: arhiva personală Bianca Swann și Louis Swann