fbpx
luni, decembrie 2, 2024
spot_img
More

    #DESTINAȚIEDESPORT – LIVIGNO

    Am ajuns prima dată la Livigno pentru schi, seara târziu, -20 grade C. Vreme de băut un ceai fierbinte și apoi noapte bună! Știam că zona nu este foarte mare, domeniul schiabil are 115 km de pârtii, împărțite în 3 zone: Carosello 3000 (2797 m altitudine maximă), Mottolino și Teola. Primele 2 sunt legate, ultima e separată (noi aici am stat), dar legăturile cu autobuzul sunt foarte rapide și bine gândite.

    https://www.livigno.eu/en/slopes

    Când ne-am trezit dimineață și am privit afară, am rămas cu gura căscată. Livigno e un rai montan, în fața ochilor ni s-a dezvăluit ditamai valea cu piste de schi fond, pârtii de schi alpin, vile cochete, hoteluri în stil rustic, restaurante și multe, multe magazine.

    Am stat în acest hotel, care în extra-sezon poate fi o opțiune rezonabilă: https://www.biviolifelivigno.it/en/alpen-resort-homepage/

    Nouă ne-a plăcut aici totul, de la mâncare, până la piscina și zona de spa cu vedere la munți. Am avut demi-pensiune, cu bufet suedez foarte bun și divers, iar seara e comod să nu mai ieși să cauți restaurante. Hotelul se află pe un versant, chiar lângă telescaunul Teola, ceea ce e bine (ești chiar ski-to-door). Totuși, dacă vrei să ajungi în centrul stațiunii, ai cam 2 km de mers pe jos sau iei autobuz. La dus e frumos că ai de coborât, la întoarcere e mai neplăcut dacă e frig și vrei să te vezi deja sub pătură.

    Poziționarea cazării nu a fost însă un impediment, ci chiar un avantaj. Dimineața eram gata să luăm primul telescaun fără probleme. Hotelul are un vestiar de schi și centru de închirieri, de unde ieși direct la pârtie.

    După o zi de schi ai de ales dintre piscină, spa și o alergare rapidă pe traseele de schi fond care se întind pe kilometri, sau de ce nu, ambele. Nouă ne-a prins bine alergarea după schi, pentru că ne-am bucurat cu atât mai mult de saună și de băile de gheață (foarte bune pentru recuperarea musculară). Seara după cină făceam o plimbare în oraș, e superbă stațiunea! Lumumba (ciocolata caldă cu rom) și bombardino (lichior de ouă cu rom/brandy) sunt specialitățile locale care merită încercate, chiar dacă știm că nu prea se potrivesc cu sportul:-)

    Pârtiile sunt bine întreținute, putem spune că este un domeniu schiabil de top, în ciuda dimensiunii reduse. Peisajele sunt uimitoare, iar apres-ski-urile sunt un punct forte. Noi am remarcat acest loc unde ne-am simțit tare bine: https://www.biviolifelivigno.it/en/alpino-lodge-alpino-restaurant-sunset-bar/. Ne-am dat seama ulterior că face parte din același lanț cu hotelul în care stăteam.

    A doua oară am revenit la Livigno vara. Ei bine, abia atunci am realizat cu adevărat câte are de oferit acest loc. Dacă ești pasionat de sport, pur și simplu nu îți vine să mai pleci de aici. Livigno este un teren de sport enorm, înconjurat de munți și lacuri.

    Stațiunea e situată la 1816m altitudine, știam asta și am venit echipați corespunzător. Eram după o săptămână la mare, unde suferisem din cauza caniculei. Ca să poți pedala sau alerga, trebuia să te trezești cu noaptea-n cap și tot nu era suficient. Era cald, foarte cald la orice oră, simțeai că te topești. Așa că abia așteptam răcoarea munților și sportul la temperaturi adecvate. În prima dimineață când am ieșit pe balcon, am simțit de parcă am intrat în frigider. Era soare și am zis că se mai încălzește…Am mers la micul dejun, care a fost excelent (nici nu se putea altfel). Livigno este un paradis și pentru gurmanzi, nu doar pentru sportivi. Am stat la acest hotel: https://www.booking.com/hotel/it/camana-veglia.en-gb.html, care ne-a plăcut foarte mult. E aproape de centru, are parcare privată pe o stradă alăturată, e mobilat în stil tradițional cu bun-gust, iar priveliștea e wow. 

    După ce ne-am încărcat bateriile, am început să pregătim bicicletele. Planul era să mergem cu mașina până în Bormio și apoi să urcăm Stelvio Pass: alt.2757m, 20 km, 1380m diferență de nivel. Stelvio e un monstru care te stoarce de puteri, atât fizic, cât și psihic. A fost o experiență chinuitoare, dar a meritat. 

    Ce e reprezintă Stelvio am povestit aici, printre alte cățărări mitice pe care să le faci măcar o dată în viață, dacă te consideri ciclist amator (de provocări). Ne-am întors înghețați, dar fericiți și cu lecția învățată: nu faci Stelvio în week-end pentru că e plin de motociclete, care te fac să îți stea inima în loc, mai ales când treci prin tuneluri. Din păcate noi nu am avut de ales fiindcă în zilele următoare vremea s-a stricat și sus a nins (noroc că am verificat prognoza). Ce a fost bine: am avut lumini pe biciclete, care au contribuit la confortul psihic. Ce nu a fost bine: la coborâre am simțit nevoia de mănuși groase și o jachetă de iarnă (foița anti-vânt nu a fost suficientă). Așa că la întoarcere am luat cu asalt magazinele din stațiune, care sunt foarte multe, găsești tot ce vrei. Ne-am echipat corect pentru cele 3 urcări din zilele următoare: Passo Eira, Passo Foscagno și Passo Forcola.

    Livigno este loc de vis pentru oricine iubește două roți, de la mtb, enduro, cross-country, all-mountain, downhill, e-bikes și șosea. Inclusiv copii au parte de Bike Skill Centre, unde pot învăța în siguranță. Traseele sunt marcate, telecabinele merg la foc continuu și e mai mare dragul să vezi copiii frumos echipați, care coboară pe biciclete, chiar și atunci când plouă puțin. În valea aceasta enormă unde e așezată localitatea, poți face călărie și juca golf, fotbal și tenis. În munți, poți face escaladă și drumeții (în aplicația mobilă ai 3.200 de kilometri de poteci cu diferențe de altitudine și niveluri de dificultate). Pe lacul Livigno, poți folosi kayak-uri, plăci de stand-up paddle și hidrobiciclete. Poți practica yoga în natură sau te poți bucura de priveliște dintr-o parapantă. Dacă preferi o plimbare ușoară, există o pistă pietonală și de biciclete de 17 kilometri care înconjoară satul.

    https://www.livigno.eu/en/activeholiday

    Fie că nimerești o zi ploioasă (sunt șanse mari în iulie și august) sau pur și simplu ai chef de înot ori spa, ai la dispoziție https://www.livigno.eu/aquagranda unde vei avea parte de o zi de vacanță ca la carte. Când te întorci spre cazare, oprește-te aici: https://www.livigno.eu/la-latteria pentru o înghețată delicioasă, de savurat pe terasă, în speranța că a ieșit soarele. Nouă așa ni s-a întâmplat, ploaia trece repede și priveliștea e cu atât mai apetisantă. Nu ai cum să nu fii impresionat de mulțimea de oameni de toate vârstele și copii pe biciclete care se plimbă pe aleile orașului. Livigno e o localitate pentru toată lumea, unde se fac permanent investiții pentru protejarea mediului și acest lucru e vizibil în fiecare colțișor.

    Noi abia așteptăm să ne întoarcem aici, au rămas multe lucruri de bifat pe listă.

    Recente

    RECOMANDĂRI

    spot_img

    Abonare la newsletter

    Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.