Cel mai practicat sport de iarnă din lume a cunoscut o explozie de practicanți în ultimii 10-15 ani în România, nu foarte diferită de ciclism. Dacă înainte de anii ‘90 trebuia să te fi născut la munte ca să îți pună cineva clăparii în picioare, acum, stațiunile de pe Valea Prahovei sunt invadate în fiecare weekend de iarnă de oameni din toată țara.
PRIN PĂDURE SE SCHIA ȘI ÎNAINTE DE A PROPUNE FREERIDE-UL ÎN ROMÂNIA
Aglomerația și numărul mic de kilometri de pârtie au făcut ca cei pasionați să-și petreacă vacanțele de iarnă pe munții din Austria sau Italia, unde însă au descoperit un nou tip de schi – off-piste sau freeride. Puțini știu însă că sportul considerat nu de mult unul extrem, este practicat în România de cel puțin 50 de ani.
Unul dintre pionierii freeride-ului în România este Ion Trandafir, cel mai titrat sportiv român în această disciplină care a devenit între timp și sport olimpic: ”Schiul alpin s-a practicat din plin multe decade înainte de a apărea generația noastră, o mână de inși care am intrat în afara pârtiei mai serios, combinând virajele cu sărituri de pe stânci și cornișe. Prin pădure se schia și înainte de a propune freeride-ul în România, dar ocazional cu echipamentul de la acea vreme.”
NE-AM APUCAT SĂ PARCURGEM TOATE PĂDURILE DIN POSTĂVARU ȘI MAI APOI AM TRECUT LA BÂLEA
La fel ca filmele cu Jean-Claude van Damme, freeride-ul în adevăratul sens al cuvântului a ajuns în România prin intermediul casetelor video: ”Inspirați atât de filmele apărute la sfârșitul anilor ‘80, începutul anilor ‘90, cât și de sportivii din generațiile anterioare pe care îi vedeam primăvara sărind la acoperișul cabanei Vârful cu Dor sau schiind pe un picior prin pădure între cota 1400 și Sinaia, ne-am apucat să parcurgem toate pădurile din Postăvaru și mai apoi am trecut la Bâlea.”
Ion a fost unul dintre acei copii care a încălțat clăpari înainte să meargă la școală: ”Mama a practicat schi fond la un nivel bun, iar familia Munteanu a fost de tradiție în schiul alpin românesc, frații și sora mamei mele fiind multipli campioni naționali și participând la Olimpiade. Am fost dat la club de la cinci ani și am iubit sportul ăsta de când m-am suit pe schiuri.”
E MARE MODĂ SĂ SCHIEZI ÎN AFARA PÂRTIILOR
Ca pionier al sportului în țară, el a avut ocazia să fie printre primii sportivi profesioniști din România sponsorizat de o companie internațională: ”Era încă o eră destul de romantică în momentul în care am intrat în concursuri. Am avut noroc să intru într-o echipă foarte puternică a acelei ere – Dynastar Germania și apoi Dynastar International. Aproape toți erau veniți din schi alpin. Se mergea foarte tare și hard-core. Nu mă simțeam sub nivelul lor, dar am avut de pierdut pentru că nu puteam să schiez volumul celor din țările alpine.”
Cât despre ”trendul freeride” actual din România, Ion este de părerea că totul trebuie făcut cu multă, multă atenție: ”E mare modă să schiezi în afara pârtiilor, însă principală problemă pare a fi lipsa de nivel tehnic și cea în materie de safety-rescue a celor care practică. E un nivel foarte slab, nu numai în România, dar acești practicanți deschid o piață… Asta e.”
De aceea, Ion recomandă mai ales părinților care vor să-și inițieze copiii în tainele schiului să acorde o mare atenție pregătirii tehnice. Astfel, vor avea mai puține griji în momentul în care cei mici vor descoperi la rândul lor fenomenul freeride: ”Le recomand să facă tehnică la modul foarte serios. Și abia după ce schiază corect pe pârtie să intre în off-piste.”
Într-un an în care vacanțele de iarnă sunt mai incerte decât au fost cele de vară, Ion speră doar să reușească să se antreneze împreună cu fiii lui, la rândul lor practicanți de freeride: ”Pregătirea pre-sezon a fost bine făcută deocamdată. Sperăm să fie stațiunile deschise în Austria, pentru a ne putea antrena. Și dacă vor fi competiții, să participăm pentru a ne continua evoluțiile de anul trecut.”