fbpx
joi, octombrie 3, 2024
spot_img
More

    #CUMSĂ – TE BUCURI DE MIȘCARE, ÎN SIGURANȚĂ, ALĂTURI DE PRIETENUL BLĂNOS

    Cu toții ne dorim să alergăm prin parc, pe munte sau pe plajă alături de prietenul necuvântător al familiei, însă foarte puțini dintre noi se pot bucura de aceste momente frumoase, din cauza fricii că Grivei va fugi de lângă noi și se va accidenta sau va accidenta pe altcineva. Și este păcat pentru că sportul alături de animalul de companie este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poți trăi.

    Am stat de vorbă cu Robert Caraman, fondatorul clubului de dresaj Ringstar despre cele mai întâlnite probleme ale stăpânilor de câini și soluțiile pe care le poți aplica.

    ORICÂT DE MULT ÎȚI IUBEȘTI CÂINELE, NU UITA CĂ E UN CÂINE

    Nu degeaba se spune că un câine este cel mai bun prieten al omului. Oferă iubire necondiționată și nu îi pasă de cum arăți, unde locuiești sau câți bani câștigi. Este poate și motivul pentru care am dori să fie oameni și îi umanizăm: ”Principala problemă pe care o vedem la proprietarii de câini este antropomorfizarea acestora. Câinii sunt câini, niște animale minunate care ne vor pansa multe răni și ne vor îmbogăți viața. Nu sunt fur babies, nu sunt oameni. Trebuie să îi tratăm ca pe niște câini, să le înțelegem nevoile și drepturile câinești și să vorbim cu ei într-un fel pe care aceștia îl înțeleg. Așadar, prima și cea mai importantă regulă este să nu atribuie cățeilor calități omenești. În caz contrar, vor exista dezechilibre de comunicare și așteptări nerealiste.”

    NU ÎȚI CUMPĂRA UN CÂINE DOAR PENTRU CĂ VREI SĂ ALERGI O DATĂ CU EL PE MUNTE

    Ai fost la un concurs de alergare montană și ai văzut cum unul dintre concurenți a terminat traseul alături de câinele lui. Ți-ar plăcea și ție să faci asta, așa că atunci când ajungi acasă începi să cauți canise pe internet. Ești conștient, însă, de efortul pe care va trebui să-l depui dincolo de acea singură zi din an în care alergi cu el? ”Oamenii cumpără câini mai ușor decât cumpără o mașină care în cinci ani e istorie. Componenta genetică este foarte importantă, iar achiziția sau adopția unui câine, care va face parte din familie următorii 15 ani trebuie făcută cu mare atenție, ideal sub îndrumarea unui instructor de dresaj. Așadar, alt principiu de bază este ca achiziția să fie bine analizată și documentată.”

    NU AMÂNA DRESAJUL ÎN SPERANȚA CĂ GRIVEI SE VA CUMINȚI. SAU CĂ VEI CĂPĂTA TU MAI MULTĂ ÎNCREDERE

    Te-ai documentat și ești sigur că vrei un câine în viața ta, nu doar pentru weekendurile de concurs. Ia în calcul să strecori printre antrenamente și cursurile de dresaj. Nu sunt o modalitate de a arunca banii pe fereastră, ci de a te asigura că tu și familia ta veți avea o relație foarte bună cu noul membru: ”Să înceapă educația, dresajul, cât mai devreme, ideal din momentul în care a ajuns cățelul la ei. Este greu pentru orice nou proprietar de cățel să sistematizeze și să extragă din masa uriașă a informațiilor existente exact ce se potrivește situației lui. Așadar, colaborarea cu un profesionist este ideală.” 

    AI ALES SĂ MERGI LA UN PROFESIONIST, DAR PARE CĂ NU FUNCȚIONEAZĂ. CA ȘI COPIII, CÂINII AU NEVOIE DE RĂBDARE

    Chiar dacă ai făcut alegerea potrivită și mergi la cursuri de dresaj, ține cont că este un proces de durată. Nimeni nu a învățat să meargă pe bicicletă din prima, nici câinele tău nu o să asculte toate comenzile după ce le învață. Fii răbdător și perseverent: ”O altă greșeală frecventă este că oamenii se grăbesc, vor rezultate rapide, vor ca puiul lor de câine să se poarte cât mai repede impecabil. Ei bine, trebuie să avem în vedere un proces educațional gradat care ține cont de limitările specifice vârstei, de socializare, de motivare și de multe alte aspecte. Apoi, la timpul potrivit, toate se vor așeza la locul lor.”

    NU DOAR CÂINELE ESTE RESPONSABIL SĂ ÎȚI ADUCĂ ZÂMBETUL PE BUZE. ȘI EL DOREȘTE DE LA TINE ACELAȘI LUCRU

    Chiar dacă Grivei te va iubi necondiționat, asta nu înseamnă că nu este responsabilitatea ta să îl faci fericit. Cum poți face asta? ”Prietenii noștri patrupezi au obligații, dar și drepturi, iar viața alături de un câine este un compromis. Fiecare lasă de la el, în așa fel încât să ne bucurăm unii de alții. Să-i asigure mișcarea necesară și o modalitate de a-și consuma energia fizică și psihică. Să-l educe în așa fel încât să se poarte civilizat în societate, ca să poată merge cu omul lui oriunde în siguranță.”

    ANTRENEAZĂ-TE ALĂTURI DE CÂINELE TĂU, DAR ȚINE CONT DE NEVOILE LUI

    Deși pot alerga mai repede decât noi, câinii au anumite nevoi și limite de care trebuie să ținem cont atunci când ne hotărâm să alergăm alături de ei sau să urcăm pe munte. În primul rând, la fel ca noi, trebuie să fie în formă pentru efort, adică să nu fi dus o viață sedentară înainte să-l scoatem la alergare: ”Din punct de vedere fizic trebuie să ținem cont de vârsta câinelui, rasă și starea de sănătate. Puii și juniorii nu pot face efort susținut deoarece riscăm să afectăm creșterea și să suprasolicităm articulațiile. Rasele brahnicefalice și cele molosoide sunt mai sensibile la căldură și deshidratare. Un control medical care să verifice displazia de șold și de cot, un test de depistare a dirofilariei, urmat de tratamentul lunar împotriva dirofilariei și a căpușelor precum și o alimentație corespunzătoare sunt elementele necesare în viața unui câine sportiv.”

    FII ATENT LA SEMNE DE SUPRASOLICITARE

    Dragostea unui câine înseamnă că e în stare să te urmeze chiar și dincolo de limitele lui fizice. De aceea, indiferent ce activitate faci alături de el, fii atent la semne de suprasolicitare: ”Hiperventilația și deshidratarea sunt principalele pericole, ambele apar pe fondul efortului fizic pe timp călduros. Așadar atenție la respirația câinelui și facem pauze de hidratare, dar îi dăm puțină apă, ca să nu avem risc de torsiune gastrică în cazul reluării activității. Pe termen lung, pierderea în greutate este un semn că alimentația nu este corespunzătoare. De asemenea, alergarea pe teren accidentat sau asfalt poate duce la rănirea, tocirea pernuțelor. Pe cât posibil, alergăm câinii pe iarbă sau pământ, sau le protejăm lăbuțele cu încălțări speciale.”

    MERGI ȘI TU CU GRIVEI LA CONCURSURILE LUI

    Dacă îți iei câinele la concursurile de alergare, du-te și tu cu el la competițiile organizate special pentru câini și stăpâni. S-ar putea să te distrezi și mai tare acolo: ”Există numeroase sporturi canine în care echipele om-câine se întrec într-un mod plăcut și organizat. Și la noi în țară s-au organizat competiții de canincross, skyjoring, agility, bikejoring, iar în alte țări acest tip de activități sunt extrem de populare. Practicând un astfel de sport canin sau doar având ca partener câinele în drumeții, jogging sau mountain biking, ne îmbunătățim foarte mult relația cu acesta și avem și un companion abil alături de noi.”

    CINE ESTE ROBERT CARAMAN?

    Robert este fondatorului clubului Ringstar, care se ocupă inclusiv cu dresajul câinilor pentru forțele de ordine, dar oferă și servicii de pet-hotel:

    ”Am iubit mereu animalele și câinii în mod special. Odată cu apariția în viața mea a primului meu câine, un ciobănesc german pe nume Ringo, lucrurile au fost clare. Pasiunea pentru dresaj și rezultate obținute cu Ringo m-au călăuzit în această meserie pe care o fac din 1993.” 

    Pentru mai multe informații sau ajutor în relația cu prietenul vostru necuvântător, accesați pagina http://ringstar.ro.

    Răzvan Lupu
    Răzvan Lupuhttps://sportid.ro/
    Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

    Recente

    RECOMANDĂRI

    spot_img

    Abonare la newsletter

    Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.