Primul pas pentru un triatlon extrem este să te așezi cu picioarele în apă rece și să citești povestea unui pasionat de explorat limitele, munții, lacurile și anotimpurile. Dacă ai înțeles jocul de cuvinte, vei devora istorisirile și sfaturile lui Bogdan Ioniță. Dacă nu, cu atât mai mult trebuie să citești ce va urma, pentru că nu vei mai fi la fel după ce vei fi descoperit ce pot face unii oameni (a se citi super-oameni).
Cu Bogdan Ioniță te poți întâlni întâmplător pe bicicletă, după un tur de insulă în Thassos (90 km cu 1400 m diferență de nivel). La finalul acestei “plimbări”, orice sportiv amator obișnuit, nu vede decât gyros, o bere și plajăăăăăăă, dar nu și Bogdan. Pentru el e doar o oprire de realimentare și mai dă o tură. Ce te poate face să nu te oprești direct pe șezlong și să mai înconjori insula încă o dată? Am stat de vorbă cu Bogdan și am aflat parcursul lui către o tură în plus sau mai multe, către mulți metri urcați și alte lucruri ce par imposibil de realizat.
Primul contact cu triatlonul a fost în 2011 la Mamaia, unde a debutat la îndemnul unor prieteni care doreau să-i ajute la o ștafetă
“După ce am aflat despre ce este vorba, am decis să mă înscriu și la individual. Eram foarte nepregătit pentru un astfel de test, am terminat dar am fost extrem de nemulțumit de neputința mea. Fire ambițioasă, mi-am propus drept obiectiv finalizarea unui triatlon pe distanță olimpică” – ne povestește Bogdan.
“Am început să mă antrenez pentru cele 3 probe (la acea dată nu alergam absolut deloc, iar cu bicicleta mergeam doar la vale și nici nu-mi imaginam că cineva ar vrea s-o facă la deal – dar este o altă poveste….)”
În anul 2012 a participat la cam toate concursurile de triatlon de șosea și cross, pe distanțe de sprint (750 m înot + 20 km bicicletă + 5 km alergare). La finalul anului 2012 se simțea gata de primul hop: triatlon olimpic. Finalizarea acestuia l-a făcut imediat să-și stabilească un nou obiectiv fantezist: IRONMAN.
Fără grabă, mi-am făcut un plan pe 2-3 ani, cu mult volum și concursuri (ajunsesem la circa 50 concursuri alergare – ciclism – triatlon pe an!)
În 2014 Bogdan s-a înscris la X-Man Oradea, proba lungă. Teama cu care a privit acel concurs (de a nu putea trece linia de sosire), determinarea la antrenamente și concentrarea au dus chiar la un rezultat de neimaginat inițial: Vice-campion Național Open Triatlon Distanță Lungă (3,8 km înot+180 km bicicletă +42 km alergare). Au urmat încă 3 alte triatloane pe această distanță, la Oradea (un loc 4 în 2015), Vichy (Franța) și BalatonMan (Ungaria).
“Pe măsură ce trecea timpul, observam că îmi pierdusem interesul deoarece vârsta (primul triatlon pe distanță lungă l-am finalizat la 46 ani) nu îmi permitea să reduc timpii de concurs, fără mărirea proporțională a duratei pentru antrenamente – sacrificiu pe care nu eram dispus să-l mai fac. În căutarea mea de provocări – motivații pentru eforturi – mă tot uitam pe internet după diverse concursuri, care să iasă din șablonul competițiilor de Ironman, foarte plate și aglomerate, dorite de mulți pentru un nou record personal.” – ne mărturisește Bogdan.
Astfel, un prim pas a fost făcut odată cu participarea din 2014 la faimosul triatlon Alpe D’Huez
Cei 3.000 m înot într-un lac de acumulare din Alpii francezi la 12-13°C, 110 km de bicicletă cu +3.200m diferență de nivel (cățărarea faimoasă din Turul Franței vine de-abia la km 90) și un semi-maraton la altitudine, pe platoul de schi, i-au deschis pofta pentru concursuri cu provocări fizice, dar mai ales cu peisaje fabuloase.
După acea cursă, mi-am tot dorit să fac pasul către TRIATLOANELE EXTREME, la data respectivă cunoscute fiind doar cele din trilogia NORSEMAN – SWISSMAN – CELTMAN.
“Cum înscrierile se făceau doar pe bază de loterie (primul lucru diferit!!), am început din anul 2015 să particip la loteria pentru SWISSMAN, unde era nevoie și de o scrisoare motivațională care îți oferea șanse în plus. Acest lucru s-a întâmplat abia în 2018, când m-am înscris la loterie cu 2 ore înainte de închidere (pierdusem orice speranță), aducând drept argument în fața organizatorilor trecerea la 50 ani. Se pare că a fost suficient de motivațional!”
Totuși, nu poți să nu te întrebi de ce ar prefera cineva competițiile cu distanțe și condiții extreme, când triatlonul e și așa un sport care pe mulți oameni îi sperie?
“Sunt mai multe motive (în ordine):
1. peisajele pe care ți le oferă cursa. Mai tot timpul o mare mai sălbatică și într-o perioadă mai rece, un lac de munte, traseu alpin la bicicletă și la final un maraton montan provocator.
2. conceptul de participare, self-supported, mai exact cu implicarea unei echipe ce-și începe ziua odată cu tine, are grijă să strângă echipamentul de înot din zona T1, te urmărește cu mașina 180 km și oprește din loc-în-loc pentru a-ți oferi alimentație și încurajări, iar la alergare este chiar obligată să parcurgă ultimii 10 km de la maraton, în zona cea mai înaltă a traseului. Conceptul de echipă este cel mai evident în toate evenimentele, plecând de la înscriere, până la festivitatea de premiere, unde echipa de ajutor te însoțește și primește tricoul distinctiv.
3. atmosfera creată de organizatori și concurenți, una familiară (numărul de concurenți este restrâns prin regulament la maxim 200-250) cu mare dorință de întrajutorare.
Nimeni nu concurează cu celălalt, toți au drept scop ajungerea la finish în termenul limită.
Nu există obiective de timp, deoarece cursele sunt complet diferite, chiar și pentru aceeași competiție de la an la an
4. pe toată durata cursei, traseul nu este închis, ci ai parte (acolo unde ai contact cu localnicii) de o zi normală
5. provocarea dată de greutatea curselor mă țin în priză peste an”
Ce crezi că îi diferențiază pe cei care fac xtri de restul triatloniștilor?
“După cum am observat din contactele avute cu alți participanți în acești ani (cu unii sunt prieten și mai schimbăm impresii), majoritatea petrec mai tot timpul în natură, nu se tem de ape învolburate, reci, start la înot pe întuneric, condiții potrivnice (frig, vânt, ploaie) la bicicletă și alergare – probabil urmare a numeroase ture de antrenament petrecute în astfel de condiții. Toți au o mare dorință de a te ajuta, atât în cursă cât și ulterior, prin sfaturi pentru cei de doresc să participe. Dar mai ales toți au un mental foarte puternic, deoarece aceste curse se fac doar cu o mare dorință.”
Ceva ce m-a marcat pe viață…. la SWISSMAN, organizatorii ne-au spus la ședința tehnică: un triatlon OLIMPIC se termină cu mușchii, un triatlon IRONMAN se termină cu MINTEA, dar un triatlon xTRi (extrem) se termină cu INIMA!
Cu ce e diferit antrenamentul pentru xtri?
“În principiu, volumele necesare participării la triatloanele lungi sunt o primă condiție. Diferențele apar însă la locurile de antrenament. Sunt necesare, chiar obligatorii și:
· antrenamente de înot în mare mai agitată, în lacuri mai reci (cca. 16-17°C), unele cu start înainte de răsăritul complet al soarelui
· trasee lungi de bicicletă, minim 5 ore, cu elevație mărită (minim 2.000m)
· alergări, drumeții montane prin diverse condiții meteo: vânt, ploaie, frig, lapoviță, ninsoare”
România ne oferă cadrul propice pentru antrenamentul specific xtri, cam toate aspectele prezentate mai sus pot fi întâlnite foarte ușor la noi în țară.
Mai greu este să-ți găsești o grupă de prieteni dispuși să te însoțească în aceste aventuri.
Sfatul lui Bogdan: o poți face cu mai multe grupe, cu unii la înot, cu alții la bicicletă și cu alții la maratoane montane!
E clar că ai nevoie de o întreagă echipă de suport și primul sprijin vine din partea familiei, care trebuie să înțeleagă că ai nevoie de antrenamente lungi, deci majoritatea în week-end pentru cei cu un job full-time. Răsplata familiei vine odată cu participarea la concurs, ocazie ce se transformă într-o vacanță de 1 săptămână într-o locație spectaculoasă, pe care în mod normal n-ai fi vizitat-o.
Al doilea sprijin vine de la cei din echipa de ajutor. Ai nevoie de o persoană care să știe ce se petrece într-o cursă de triatlon, trebuie să studieze traseele de bicicletă și alergare pentru a alege locurile în care se poate opri să îți ofere alimentația, să aibă o condiție fizică ușor peste medie, ca să te poată însoți pe partea finală, cea obligatorie a cursei (asta pentru că un concurent obișnuit este deja la limitele sale fizice după 16-17h și nu face o alergare adevărată, dar de un speed-hiking tot mai este capabil), dar mai ales să fie dispus să petreacă o zi extrem de obositoare.
“Am fost la rândul meu ajutor în două rânduri și acea zi mi s-a părut mult mai grea decât cea în care am concurat! Norocul meu a fost compatibilitatea cu prietenul meu Răzvan ILIE care m-a însoțit la absolut toate concursurile (și au fost deja 7). Retras din lumea concursurilor, cu foarte bune rezultate în trecut, a decis să mă însoțească la toate lungile antrenamente dar și la concursuri. Profit și de această ocazie pentru a-i mulțumi pentru eforturile făcute!”
Ce ar trebui să știe cineva care își dorește să se apuce de xtri?
“Nu știu alții cum sunt, dar eu când văd filmele curselor precedente, imediat îmi doresc să particip, pun cursa în calendar și încep să pun cardul la lucru!
Din păcate pentru mine, fenomenul nu prea prinde în țară. Din informațiile mele (scuze dacă fac erori sau omisiuni), participanții din România sunt: Cristian BOȘTINĂ (un fel de deschizător de drumuri), Sorin BORICEANU, Dragoș GEORGESCU, Silviu POPOVICI, Andrei CONȚAN, Szabo FERENC. Ultimul venit, o mare surpriză în 2021 este Grigore GUZUN, care a declarat că a participat inspirat de mine. Deci foarte puțini, ca la un club exclusivist (deși îmi doresc opusul).
Bănuiesc că acel cuvânt EXTREM (mai mult comercial) face ca foarte mulți să se teamă. Efortul depus în ziua concursului este într-adevăr mare, dar ritmul este unul mai redus ca într-unul pe relief plat și deci mult mai plăcut. Trebuie doar să-ți obișnuiești organismul să poată face efort și după apariția oboselii, să continui să te alimentezi pentru a ajunge la finish. Aici este adevărata luptă, în plan mental, nicidecum fizic.
Poate ca acest filmuleț Norseman va provoca pe câțiva dintre cititori (de vizionat până la capăt, pentru a înțelege provocarea)”
Pentru 2022 Bogdan are calendarul complet, așa că la final de an îl așteptăm cu un nou episod din seria xtri:
1. 02.iulie STONEBRIXIAMAN (Italia) https://www.stonebrixiamanxtri.com/ din circuitul https://xtri-series.com/ Câteva cifre: +4.200m la bicicletă (cu renumitele Mortirolo Pass și Gavia Pass) și +2.200m la maraton
2. 13.august THOR Xtri (Norvegia) http://www.thorxtri.com/ o cursă independentă, faimoasă pentru înotul într-un fiord foarte rece, la capătul unei deversări de hidrocentrale în funcțiune și o celebră urcare din fiord
3. 24.septembrie HISPAMAN (Spania) https://www.hxtri.com/ concurs din faimosul circuit (originalul) https://www.xtriworldtour.com/
4. 15.oct Otillo World Series Cannes https://otilloswimrun.com/race/otillo-swimrun-cannes-world-series/
Care sunt cursele tale preferate și pe care o recomanzi pentru a începe xtri?
“Un scurt rezumat al participărilor mele, cuprinde:
2018 – Swissman (Elveția) https://youtu.be/Z-7z8vbxrnc
2019 – Alpsman (Franța) https://youtu.be/J4yH160ZdCE
2019 – Norseman (Norvegia) https://youtu.be/wB8NKZ_7wLc
2019 – Black Lake (Munenegru) https://youtu.be/7jg5SjGOvck
2021 – Austria eXtreme (Austria) https://youtu.be/wMaeSKZWD_c
2021 – Swedeman (Suedia) https://youtu.be/BhH978qgf84
2021 – Greek Hero (Corfu) https://www.youtube.com/watch?v=jM2gRRtLhiQ “
Calificativul | Concursul |
Recomandată pentru debut Cel mai frumos traseu de bicicletă | Swissman https://suixtri.com/ |
Cel mai frumos înot Cea mai faimoasă | Norseman https://nxtri.com/ |
Cel mai greu înot | Austria Extreme(înot pe râu, 2km la vale, apoi 2km la deal!!) https://www.autxtri.com/ |
Cel mai înfricoșător înot Cea mai brutală alergare | Black Lake, afară +2°C, apa +12°C, beznă completă toată proba, cu ceață după prima jumătate și vizibilitate zero; după prima ediție organizatorul a schimbat traseul de alergare https://blackxtri.com/ |
Cel mai frumos traseu de alergare | Swedeman https://www.swextri.com/ |
Cea mai diversificată alergare | Greek Hero https://greekheroxtri.com/ |
Cel mai greu traseu de bicicletă | Alpsman https://alps-man.com/ |
Credit foto: arhiva personală Bogdan Ioniță, https://www.sportshot.de/