fbpx
marți, aprilie 16, 2024
spot_img
More

  #CUMSĂ te apuci de SwimRun. Nici asta nu e pentru tine.

  Nebunia asta s-a născut în 2002, într-un loc mai mult decât neobișnuit (un bar din Stockholm), când niște prieteni care își vedeau liniștiți de treaba lor, care la acel moment era berea, au observat că pe șervețelele de pe masă era desenată harta arhipelagului Stockholm. Și atunci cineva a zis…cum ar fi să? Provocarea consta în parcurgerea șirului de insule, fără să folosești barca. În total erau 75 km, din care 10 km pe apă. Au stabilit să concureze în 2 echipe de câte 2 și să se oprească la fiecare dintre cele 3 restaurante de pe traseu, iar echipa care ajunge prima poate să mănânce și să bea oricât și orice, urmând ca cea de-a doua echipă să plătească masa.

  Povestea SwimRun frumos depănată, chiar de către părinții ei AICI

  Noi am stat de vorbă din nou cu Bogdan Ioniță, care ne-a inițiat mai întâi în tainele triatlonului extrem AICI

  Ce crezi că e mai greu: swimrun sau xtri?

  “Ha-ha, așa cum încerc să popularizez în țară aceste triatloane extreme, așa încerc să povestesc despre noua mea pasiune: SwimRun-ul!”

  Aflată și ea pe lista de provocări de ceva vreme, a devenit realitate prin participarea la Otillo Uto World Series 2021 (proba lungă), în formatul clasic, adică pe echipe, alături de prietenul său Sorin BORICEANU (triatlonist de renume și cu vechime în țară). 

  “Pe insula Uto, în arhipelagul suedez, își are originea acest sport, iar acea cursă reprezintă sufletul circuitului. După participarea din 2021, pot spune că și pe bună dreptate!”

  Conform formatului original de la Stockholm, cursa actuală SwimRun se desfășoară în echipă de 2 persoane, care concurează împreună (există și categorie solo dar numai pe distanțe mai scurte). Ei trebuie să păstreze întotdeauna o distanță de maxim 10 metri între ei și să se ajute unul pe celălalt în momentele grele, în timp ce se bucură de peisajele de vis în care se întâmplă aceste concursuri. Majoritatea echipelor folosesc o sfoară sau un cablu bungee.

  Regulile SwimRun sunt destul de simple – poți purta orice model de costum de neopren, poți folosi palmare și labe de înot sau plutitor. Dar indiferent de echipamentul cu care începi, trebuie să îl porți pentru întreaga cursă. Înoți cu echipamentul de alergare, inclusiv pantofi și alergi cu toate accesoriile de înot la tine. Așa că nu îți dorești să cari nimic voluminos sau greu, care te poate încetini la alergare. Majoritatea alergării are urcări abrupte și coborâri pe stânci!

  SwimRun este mai mult decât o competiție sau un pariu între prieteni, e un demers izvorât din pasiune și respect pentru natură și oameni. E un eveniment militant, care tace și face pentru cei mai puțin norocoși. 

  Viziunea lor nu este ca oamenii să supraviețuiască, ci să prospere. 

  De aceea, SwimRun se implică în susținerea comunităților locale defavorizate, printre care și localitățile din jurul orașului Arad, România.

  Medaliile și trofeele SwimRun sunt produse de către 2 companii care oferă sprijin în găsirea de locuri de muncă pentru oamenii din această zonă. Astfel, fiecare participant la SwimRun are ocazia să contribuie indirect pentru a-i susține pe cei care au atâta nevoie.

  O altă direcție în care SwimRun își concentrează eforturile este mediul înconjurător, de la strângerea plasticelor care ne sufocă apele, până la grija față de animalele și păsările care trăiesc în zonele unde au loc cursele. La competițiile lor, traseul poate suferi modificări chiar și cu 1 săptămână înainte de start, dacă experții constată că evenimentul poate avea un impact negativ asupra habitatului.

  Credit foto: Jordi Santacana Photographer

  “Au urmat participările de la Otillo Malta 2021 alături de Omul Anului 2021, prietenul Paul GEORGESCU și Swimrun Costa Brava 2022 (tot cu Sorin).” – ne povestește Bogdan.

  Credit foto: Pierre Mangez

  “Dacă la un triatlon extrem vorbim de o aventură de 1 zi (15-18h de efort), cu probe ce se derulează monoton 1-1,5h înot, 7-9,5 h la bicicletă și 5-7,5 h la maraton, la SwimRun descoperi tot o aventură, însă mult mai dinamică, explozivă! Succesiunea probelor de înot și alergare pur și simplu te amețesc și te țin în priză de la start la finish.

  Per total, cele 15-18h petrecute de mine la un Xtri sunt clar mai istovitoare față de cele 4-6h de la un SwimRun, însă dinamica concursului și participarea alături de un coechipier îl fac mult mai atractiv. Pentru exemplificare, atașez 2 grafice ce stau lipite pe perete la mine la birou, pentru mobilizare!”

  Credit foto: Jordi Santacana Photographer, Pierre Mangez și arhiva personală Bogdan Ioniță

  Recente

  RECOMANDĂRI

  spot_img

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.