Dacă articolul despre cum scuba este una dintre puținele activități pe care le poți face fără să te gândești la altceva te-a făcut să îți dorești să încerci și tu experiența, este bine să știi câteva lucruri înainte de a te arunca la propriu și la figurat cu capul în apă.
Așadar, iată o listă de lucruri pe care să le ai în vedere înainte de a începe să cauți cel mai apropiat centru de scufundări.
NU ÎȚI TREBUIE BREVET PENTRU SCUFUNDĂRI
Probabil că ai văzut afișe la hotelul unde te-ai cazat în vacanță despre cum scuba este una dintre distracțiile pe care poți să le încerci. Și într-adevăr poți face asta chiar dacă nu ai urmat cursurile de pregătire pentru brevet. Dar trebuie să știi că vei avea parte de o experiență trunchiată – te vei scufunda la o adâncime mică (până în 9 metri), un instructor acreditat te va ține tot timpul de butelie ca să te ghideze și te vei scufunda aproape de mal.
CUM ȘI UNDE TE ACREDITEZI
Scufundările sunt una dintre acele activități pe care este recomandat să nu o înveți de la un prieten care a mai făcut-o o dată sau de două ori, ci de la profesioniști acreditați să predea noțiunile de bază și de siguranță.
În domeniul scufundărilor recreaționale, trei organizații sunt lidere: PADI (Professional Association of Diving Instructors), NAUI (National Association of Underwater Instructors) și SSI (Scuba Schools International). Practic, fiecare dintre cele trei organizații pune la dispoziție materiale didactice și certifică instructori care mai apoi să predea tainele scufundărilor către publicul larg.
Aproape toate centrele de scufundări din lume activează sub umbrela uneia dintre cele trei organizații și sunt obligate să respecte anumite standardele de siguranță și de predare. Lângă sigla fiecărui centru de scufundări vei vedea și sigla organizației la care este afiliat.
CUM ALEGI CENTRUL DE SCUFUNDĂRI
Dezbaterea despre care dintre cele trei organizații este mai bună este lungă și fără sens. De aceea nu contează centrul pe care îl alegi pentru a te acredita, atât timp cât este afiliat uneia dintre ele.
Diferențe însă există – mărimea centrului, numărul de echipamente, pachetele oferite (deși fiecare organizație are un preț standard pentru cursurile teoretice, fiecare centru are libertatea de a-l include într-un pachet cu x număr de scufundări pe lângă cele standard, de exemplu, sau îți vor oferi ochelari și mască de snorkeling).
Pe site-ul fiecărei organizații vei găsi centrele acreditate dintr-o anumită zonă și tipul centrului (PADI oferă de exemplu distincția de cinci stele unor centre cu echipamente de ultimă generație și care sunt acreditate să certifice instructori). De asemenea, nu există diferențe între brevete (deși se numesc diferit, cel de începători îți va permite să te scufunzi până la 18 metri la toate cele trei organizații) sau între skill-urile pe care le vei învăța în funcție de fiecare brevet.
Diferența de cele mai multe ori o face instructorul care îți predă cursurile, de aceea este bine ca, dacă ai mai multe centre în apropiere, să le vizitezi și să stai de vorbă cu instructorii de acolo, să vezi cu care te potrivești mai bine. În marea majoritate a cazurilor, oamenii vor fi foarte deschiși către dialog și vor răspunde tuturor întrebărilor tale.
CE ȘI CUM VEI ÎNVĂȚA
Felicitări! Ai ales centrul unde te vei acredita și ești nerăbdător să intri în apă cu butelia în spate. Lucrurile nu sunt, însă, atât de simple. Pentru început vei merge la școală, pentru cursul teoretic.
Vei învăța principiile de bază ale scufundării, comunicarea sub apă, cum funcționează echipamentul, noțiuni de siguranță. Apoi vei susține un examen scris. Nu îți face griji dacă îl pici, pentru că îl poți reda de câte ori e nevoie, iar instructorul te va ajuta cu explicații suplimentare în funcție de greșelile pe care le-ai făcut. Chiar și înainte de pandemie, PADI oferea posibilitatea de a parcurge cursul teoretic online, cu tot cu examen.
După teorie, urmează practica în apă puțin adâncă, unde vei exersa manevre de urgență (ex: cum să împarți aerul tău cu cineva care a rămas fără, cum să îți recuperezi centura cu greutăți etc.).
În funcție de centru și de dotări, practica în apă puțin adâncă o vei face fie într-o piscină, fie într-un golf ferit de valuri. Din nou, nu contează dacă nu reușești din prima, dacă nu îți iese, vei exersa până când instructorul va fi mulțumit de prestația ta.
CÂT DUREAZĂ CURSURILE
În funcție de oferta fiecărui centru și de rapiditatea cu care deprinzi fiecare skill, cursurile durează în medie 3-4 zile.
ECHIPAMENTUL NECESAR
Deși este o activitate dependentă de echipament specializat, nu e nevoie să începi să cheltui bani pentru BCD sau butelie. Totul poate fi închiriat de la centrul unde urmezi cursurile. Dacă ții totuși să ai echipamentul tău, lucrurile pe care merită să dai bani sunt ochelari și mască de snorkeling, costum de neopren și labe. În restul echipamentului merită să investești abia dacă mergi să faci scufundări de cel puțin două ori pe lună.
CERINȚE ȘI CONTRAINDICAȚII
Contrar preconcepțiilor, nu trebuie să fii un foarte bun înotător pentru a urma cursurile de scufundări. Este suficient să știi să plutești și să ai condiția fizică necesară să poți înota 300 de metri. Ce este necesar? Un sistem cardiovascular sănătos, un aparat respirator sănătos și urechi fără probleme.
Deși este una dintre cele mai puțin solicitante activități asupra mușchilor și oaselor, scuba se bazează foarte mult pe schimbul optim de gaze și fluide în organism, motiv pentru care nu este indicat să te scufunzi dacă ești răcit sau ai nasul înfundat. De asemenea, problemele cu urechile te exclud din start. Lista completă de afecțiuni contraindicate o găsești aici.