Dacă nu ai alergat până acum niciun maraton, o să vrei să încerci măcar unul dintre cele mai prestigioase din lume, cele 6 staruri despre care vom povesti azi. Dacă ești deja un veteran în ale alergării, vei porni cu siguranță în această călătorie de anduranță și răbdare, care se întinde peste mări și țări (la propriu), la finalul căreia te așteaptă “The Six Star Medal”.
Cârcotașii vor întreba: totul doar pentru o bucată de metal? Da, pentru o medalie care vine la pachet cu o grămadă de lucruri prețioase pe care le descoperi despre alergare, despre lume și mai ales despre tine. Chiar așa, ce e cu această nebunie (o să vedeți că nu exagerăm), pe nume World Marathon Majors?
Sursa: Shutterstock
Seria de curse WMM a fost organizată prima dată în 2006, maratoanele fondatoare din circuit fiind: Boston, New York, Londra, Berlin și Chicago, urmând ca maratonul de la Tokyo să fie adăugat în 2013. Circuitul a fost conceput inițial ca o competiție pentru alergătorii de elită. Pe parcursul a doi ani, cei mai buni câștigau puncte pentru participarea la cursele respective, iar alergătorul cu cel mai mare număr total de puncte primea un premiu în bani, pentru câștigarea titlului seriei.
Sursa: Shutterstock
În momentul de față, finalizarea tuturor celor șase curse este un obiectiv foarte dorit de către sportivii amatori, datorită unei decizii geniale de marketing din 2016. Abbott Laboratories, o companie americană multinațională de dispozitive medicale și îngrijire medicală, cu sediul în Abbott Park (Illinois, SUA) a devenit sponsorul principal al WMM la sfârșitul anului 2014 și a început să aloce resurse și personal pentru dezvoltarea programului. Până la acel moment, alergătorii își înregistrau singuri rezultatele pe website pentru a primi diploma. Dar la Maratonul din Tokyo din 2016, WMM a introdus medalia „Six Stars”. Și atunci lumea i-a luat în considerare cu adevărat, circuitul a explodat, acum că exista și o reprezentare fizică a obiectivului și a îndeplinirii lui.
Medalia este compusă din șase cercuri legate între ele într-un cerc mai mare. Fiecare bucată reprezintă unul dintre orașe și o clădire celebră din peisajul său urban.
Pentru o perioadă scurtă, WMM a trimis medalia prin poștă persoanelor care terminaseră toate cele șase curse. La Maratonul din Chicago din 2016, oficialii le-a oferit la linia de sosire pentru prima dată, astfel încât participanții au observat că existau alți alergători care purtau două medalii – una pentru terminarea cursei, cealaltă pentru finalizarea seriei. Astfel, s-au atins două ținte: cine avea două medalii se mândrea dublu, cine nu le avea și le dorea.
Statisticile spun că după încheierea maratonului de la Tokyo din 2023, s-au înregistrat peste 11.000 de alergători care au completat această provocare, iar 96 dintre ei au parcurs circuitul de mai multe ori.
Sursa: arhiva personală Șerban Țîr
Noi am stat de vorbă cu Șerban Țîr, cel care ne povestea cum e cu running for geeks și care de anul acesta se poate lăuda cu medalia mult râvnită.
Șerban s-a apucat de alergare în jurul vârstei de 45 de ani, când nu avea cea mai bună condiție fizică (totuși nici cea mai proastă). De aceea, obținerea timpilor de calificare pentru astfel de curse nu a fost foarte simplă uneori.
Trebuie menționat că includerea celor 6 curse în cadrul seriei nu este întâmplătoare și nu are rațiuni turistice (cu toate că alergătorii adoră să descopere locuri noi în care să alerge, evident!).
Aici este vorba de cele mai renumite maratoane din lume, la care doar să ajungi la start reprezintă o realizare. Nu sunt competiții la care pur și simplu te înscrii contra unei sume, te antrenezi și apoi te prezinți la fața locului. Trebuie să îndeplinești criterii legate de timpul tău de maraton, înregistrat într-o cursă certificată, să fii tras la sorți sau să strângi o sumă de de bani în scopuri caritabile și să ai noroc. Au existat numeroși candidați care îndeplineau condițiile de performanță, dar nu au reușit să prindă un loc în competiție. Fiecare cursă are criteriile ei, detalii aici: https://runrepeat.com/how-to-qualify-for-a-major-marathon.
Ce a fost cel mai greu în procesul de antrenamente și calificare, ai avut momente când ai vrut să renunți?
“Când îți pui în minte un obiectiv precum să termini cele 6 Major Marathons, trebuie să știi de la început că e un proces de durată, care cere sacrificii, de toate felurile:
– timp mult pentru antrenamente (uneori în detrimentul celui petrecut cu familia – știu, foarte neplăcut și uneori generator de probleme)
– logistică în ceea ce privește calificarea, deplasări pe distanțe lungi, acomodare cu alte fusuri orare
– costuri ridicate care țin atât de deplasare cât și de înscrieri/cazare. De exemplu, prețul hotelurilor pe perioada maratoanelor este mult mai ridicat decât în perioadele normale – uneori dublu poate chiar și triplu. “Toată planeta” este acolo.
Sursa: Shutterstock
O dată ajuns la linia de start a fiecărui maraton, alergarea lui este de fapt cel mai simplu lucru, pentru că ești acolo pregătit să faci ceea ce îți place.
Eu personal nu am avut de la început acest obiectiv, primul maraton – Berlin 2019 – l-am alergat cu scopul de a face un record personal, ceea ce nu s-a întâmplat. În timpul cursei de la Berlin a plouat cu găleata. Nici măcar nu am alergat un timp de nivel Boston Qualifier acolo.
Apoi am avut scopul calificării pentru Maratonul din Boston – auzisem eu că e cel mai celebru din lume (si așa e), lucru pe care l-am reușit la Paris în 2019.”
Maratonul din Boston are loc în mod tradițional de Ziua Patrioților, a treia zi de luni din aprilie. Evenimentul a fost inspirat de succesul primei competiții de maraton de la Jocurile Olimpice de vară din 1896. Este cel mai vechi maraton anual din lume, prima ediție a avut loc în 1897 și este unul dintre cele mai cunoscute evenimente de alergare pe șosea de pe glob. Competiția atrage 500.000 de spectatori de-a lungul traseului. De la cei doar 15 participanți la prima ediție, concursul a crescut la o medie de aproximativ 30.000 de concurenți anual. Ediția centenară din 1996 a stabilit la acel moment recordul pentru cel mai mare maraton din lume, având 38.708 concurenți înscriși. În prezent, recordul este deținut de către alt colos dintre cele 6, Maratonul New York, care este cel mai mare maraton din lume, cu 53.627 de finisheri în 2019 și 98.247 de cereri de participare pentru cursa din 2017.
Sursa: Shutterstock
“Apropos de momente când am vrut să renunț: am obținut primul Boston Qualifier în 2019 (asta devenise noul meu țel). Eram total pregătit pentru Boston – Aprilie 2020 (bilete de avion, hotel, toată logistica). Apoi a venit pandemia și ediția 124 a Maratonului de la Boston (2020) s-a anulat – prima ediție anulată în 124 de ani.
Renunțasem la idee, dar apoi am reușit un neașteptat 3h07 la Maratonul București 2021 (ceea ce pentru vârsta mea de atunci era Boston Qualifier cu aproape 13 minute rezervă), și de aici totul s-a întâmplat firesc. Boston 2022, Chicago 2023 (unde calificarea este mult mai relaxată), etc.” – ne povestește Șerban
Sursa: arhiva personală Șerban Țîr
Ce a fost cel mai frumos/amuzant în călătoria ta către 6 majors marathons?
“M-a impresionat cultura pentru sport a anumitor nații. Cu o notă specială pentru americani și japonezi. Maratoanele din Boston, New York și Tokyo sunt adevărate sărbători. De pildă, locuitorii New York-ului chiar dacă nu aleargă (și sunt totuși mulți care aleargă maratonul) își anulează orice activitate în week-end-ul cu pricina, pentru a veni să susțină alergătorii.
Înaintea maratonului de la New York am petrecut ceva vreme în oraș și am interacționat cu diferiți oameni de cultură sau de afaceri și mi-a fost dat de multe ori să aud “am alergat și eu maratonul de trei ori”. Sau de patru ori. Căutând apoi detalii, am aflat că în medie 1% dintre americani aleargă un maraton o dată pe an (orice comparație cu România este inutilă laîn acest moment). Asta apropo de o nație pe care noi în mod superficial o considerăm asportivă.
Nu comentez aspectul autohton în care multă lume se plânge că Bucureștiul este blocat în timpul Maratonului Internațional București. Dacă pentru orașe precum New York, Tokyo, Londra, Paris, Berlin nu este o problemă ca străzile să fie închise o duminică pe an pentru maraton, cădem în ridicol când ne plângem că Bucureștiul este paralizat.”
Cum te-ai antrenat?
“Nu m-am antrenat pentru vreun maraton dintre cele 6 mai mult sau mai special decât pentru oricare alt maraton. Programul meu arată cam așa, antrenament 6 zile din 7, dintre care: o zi intervale sau fartlek, o zi tempo între 10 și 15 km, o zi LongRun (între 25 și 38 de km) și 3 zile easy run. Adun în total intre 80-130 km pe săptămâna.
O notă specială pentru Boston și New York, care sunt ceea ce americanii spun “Rolling Hills”: practic nu-mi aduc aminte de vreun km perfect plat pe cursul acestor maratoane, deși diferența de nivel nu e foarte mare (nu e ca la montane) în permanent ești fie în coborâre, fie în urcare. Asta afectează mult capacitatea de a menține un ritm constant pentru 42 de kilometri. Și de aceea e nevoie de antrenament cu diferență de nivel cât mai mult. De exemplu, alergări lungi pe teren variat. Din păcate, eu am subestimat aceste “rolling hills” iar finish-ul meu la ambele a avut de suferit.”
Sursa: arhiva personală Șerban Țîr
Ce ai simțit când ai primit medalia Six Stars?
“La ultimul maraton din circuit – New York 2023 – știam că urmează sa primesc medalia de “6 stars Major Marathons Finisher” și asta m-a determinat să fiu excesiv de defensiv. Acum îmi pare rău. Cu alte cuvinte, am alergat astfel încât să fiu sigur ca nu mă accidentez și termin cu rezerve. Nu sunt mândru de timpul obținut (3h19), probabil unul dintre cei mai slabi timpi de când alerg, dar, hei, în felul ăsta am avut ocazia să savurez cursa și orașul New-York „la pas”:-)
Când am trecut linia de sosire am avut o lacrimă în colțul ochiului, a marcat sfârșitul unei perioade de eforturi, stres și privațiuni de toate felurile, pe care nici măcar nu puteam să o împărtășesc cu prea multă lume, dincolo de familia mea, pentru simplul motiv că nu o înțelegeau. Nici acum mulți nu înțeleg de ce mi-am făcut un țel din a fi <<6 stars Major Marathon Finisher>>”.
Sursa: arhiva personală Șerban Țîr
Care este maratonul tău preferatul dintre cele 6?
“Spun fără ezitare, sunt două: Chicago si Tokyo.
Sentimentul pe care l-am avut în Chicago în Millenium Park la momentul startului, când încă nu era lumină afară și 50.000 de oameni așteptau să înceapă, iar mulțimea era luminată de elicoptere în zbor staționar deasupra, nu am să-l pot uita vreodată. În plus, traseul este de vis, aproape perfect plat, locul ideal de record personal pentru unii (iar pentru alții, după cum am văzut de curând, mondial).”
La ediția Chicago maraton din octombrie 2023, Kelvin Kiptum a doborât recordul mondial oficial, care aparținea legendei maratonului, Eliud Kipchoge. Timpul lui Kiptum de 2 ore și 35 de secunde este cu 34 de secunde mai rapid decât cel mai bun timp al lui Kipchoge, stabilit la Maratonul din Berlin din 2022.
Sursa: arhiva personală Șerban Țîr
“Cam la fel și Tokyo, practic toată planeta sportivă se strânge acolo. O țară încă închisă, care nu primește foarte mulți vizitatori – nu e pregătită încă și deschisă pentru asta – dar pentru un week-end pe an devine cea mai vizitată țară de pe planetă, și asta datorită unui eveniment: 50.000 de alergători plus familiile lor se deplasează în Japonia spre Tokyo iar după cursă vizitează Kyoto, Osaka, Hiroshima, Nara, etc.”
Sursa: Shutterstock
Ce i-ai spune cuiva care visează la “6 marathon majors”?
“Să se înarmeze cu răbdare. Este la fel ca atunci când îți iei un cățel (vorbește crescătorul de animale din mine). Nu îl iei pentru sărbătorile de iarnă sau pentru câteva săptămâni de după ziua de naștere. Este un angajament pe o perioadă lungă, care îți va fi prieten, îți va aduce bucurii, dar va cere și sacrificii, deplasări la medic în miez de noapte, cheltuieli, privațiuni.
Este foarte puțin probabil ca cineva să poată face cele 6 maratoane în mai puțin de 3-4 ani – pentru simplul motiv că nu ai cum să obții calificările. Nu este însă imposibil. Dar ideea de a fi “6 stars Marathon Majors finisher” e o probă de anduranță în sine. Și încă o dată, partea cu alergarea celor 6 maratoane, o dată ce ești la start, este cea mai simplă. În spate sunt multe alte activități, mult mai solicitante: antrenamente pe caniculă, pe viscol, accidentări, dureri, sacrificii, avioane, hoteluri și toate având costuri destul de ridicate.
Dar după părerea mea, pasiunile de genul ăsta ne țin lucizi, astfel încât a doua zi de după cursă ne putem întoarce la ale noastre, la problemele de zi cu zi, mai luptători și mai înzestrați cu anduranță.”
Surse:
https://www.livestrong.com/article/13763749-marathon-statistics/
https://www.runnersworld.com/races-places/a30241727/growth-of-world-marathon-majors/