fbpx
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
spot_img
More

    Arta somnului – se învață și se exersează până îți iese

    Sunt dimineți în care îți vine să arunci ceasul pe fereastră, să te întorci pe partea cealaltă și să te ridici din pat pe la prânz.

    Sunt alte dimineți când pur și simplu te trezești la metrou, cu căștile în urechi și abia atunci îți dai seama că e luni și că mergi spre birou.

    Mai sunt și alte dimineți în care întâi zâmbești, iar apoi deschizi ochii și strigi: băi, ce bine am dormit!

    Ce e somnul: o simplă stare, o desfătare, o necesitate sau un chin (pentru unii)?

    Somnul e starea – atât de studiată de către experți de-a lungul timpului – caracterizată prin schimbări în activitatea undelor cerebrale, respirației, ritmului cardiac, temperaturii corporale și altor funcții fiziologice.

    În funcție de stadiul somnului, procesele din organism pot fi mai active și variabile (somnul REM) sau mai puțin active și mai stabile (somnul NREM).

    Motivele pentru care visăm și semnificația viselor, în ciuda investigațiilor științifice, rămân în mare parte un mister.

    Cert e că somnul nu mai este considerat un proces pasiv, așa cum credeau mulți în trecut, fiind de fapt un proces extrem de activ, în timpul căruia evenimentele zilei sunt procesate și energia este regenerată.

    Somnul este esențial pentru sănătatea generală și starea de bine. Fiecare om are nevoie de somn pentru refacere și pentru a funcționa la capacitate maximă.

    Sursa: Shutterstock

    Sunt sportiv și maestru în arta somnului!

    Cu toții avem nevoie de somn, dar totuși, de ce ar fi sportivii mai cu moț?

    Somnul permite inimii să se odihnească și repară celulele și țesuturile. Acest lucru ajută corpul să se recupereze după efort fizic. De asemenea, schimbările ritmului cardiac și al respirației pe parcursul nopții susțin sănătatea cardiovasculară.

    Mai exact, dormitul e un fel de mecanic la care trebuie să mergi noapte de noapte, ca să-ți înlocuiască piesele deteriorate pe timpul zilei, astfel încât să fii ca nou a doua zi, pentru următorul antrenament. Așa că, dragi sportivi, o noapte pierdută înseamnă câteva antrenamente pierdute. Deci, la somn cu voi!

    Sursa: Shutterstock

    Somnul previne îmbolnăvirea și ajută corpul să se recupereze după boală. În timpul somnului, corpul produce citocine, hormoni care asistă sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor. Toate aceste efecte de refacere sunt importante pentru recuperarea și performanța sportivilor.

    Cum ajută somnul starea mentală a sportivilor?

    Somnul ne ajută pe toți să reținem și să ne consolidăm amintirile. Când sportivii practică sau învață noi abilități, somnul contribuie la formarea amintirilor și la îmbunătățirea performanțelor viitoare. Fără somn, căile din creier care permit învățarea nu pot fi create sau menținute.

    Somnul este, de asemenea, esențial pentru procesarea cognitivă. Lipsa somnului este asociată cu o scădere a funcției cognitive. Acest lucru poate avea efecte negative asupra celor care practică sporturi ce necesită un nivel ridicat de concentrare, precum luarea deciziilor și adaptarea la noi situații.

    Așa cum exercițiile fizice pot duce la îmbunătățirea sau menținerea sănătății mintale, somnul este la fel important. Somnul de calitate este asociat cu îmbunătățirea stării generale de spirit. Somnul sănătos previne iritabilitatea și reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni precum depresia.

    Și totuși ai crede că o persoană cu un stil de viață activ nu va avea probleme cu somnul. Nici pe departe, sportul în exces poate duce la insomnii. Dacă putem gestiona factori care favorizează insomnia, precum alcoolul, cofeina și stresul, cu dependența de sport e mai greu să te descurci, fie că ești sportiv profesionist, fie că ești amator care a intrat într-o rutină.

    Sfaturi pentru somnul (de) sportiv și nu numai

    • Mediu de somn adecvat. Spațiul de dormit ar trebui să fie întunecat, răcoros și pe cât posibil fără zgomot. Mediul de somn ar trebui folosit doar pentru somn.
    • Evitarea alcoolului și a cofeinei înainte de culcare.
    • Evitarea dispozitivelor electronice în orele dinaintea somnului (televizor, telefon mobil și computer).
    • Adoptarea unei rutine de relaxare (cititul sau meditația pot fi de ajutor pentru a te pregăti de somn).

    Sursa: Shutterstock

    Cum afectează somnul performanța în sport?

    Atât cantitatea, cât și calitatea somnului ajută sportivii să își îmbunătățească performanța.

    Un studiu de la Stanford asupra jucătorilor de baschet, înotătorilor și jucătorilor de tenis, care și-au extins somnul la 10 ore pe noapte, a demonstrat rezultate pozitive. În plus, sportivii au raportat, o stare fizică și mentală de bine, scăderea somnolenței și oboselii pe timpul zilei.

    Alți factori de luat în seamă sunt: ora de culcare și cea de trezire

    Alergarea de dimineață pe stomacul gol s-a dovedit că poate duce la creșterea procentului relativ de ardere a grăsimilor, ceea ce înseamnă că mai multe dintre caloriile arse în timpul alergării provin din grăsimea corporală stocată.

    ‌Acest lucru nu te va ajuta să arzi mai multe calorii în total, dar îți poate antrena corpul să fie mai eficient în arderea grăsimilor și în economisirea rezervelor de glicogen.

    Exercițiile fizice efectuate dimineața pot îmbunătăți calitatea somnului nocturn la persoanele care au dificultăți în a adormi, în special în a doua parte a nopții.

    Sursa: Shutterstock

    Și noi cei care ne trezim când cântă cocoșii?

    “The 5am Club” a devenit un fenomen cultural, prin promovarea trezirii extrem de devreme și a explodat pe rețelele sociale, inspirat de cartea lui Robin Sharma, The 5am Club. Sloganul expertului în leadership, “Own your morning, elevate your life” („Stăpânește-ți dimineața, îmbunătățește-ți viața”), a inspirat grămezi de oameni foarte disciplinați.

    Sursa: Shutterstock

    În mare parte fenomenul pare un fel de pastilă magică. Dacă faci doar acest lucru – te ridici din pat în timp ce alții încă dorm – vei avea timp să te menții în formă, să mănânci sănătos și să îți atingi toate obiectivele.

    Există numeroase cercetări care indică faptul că trezitul devreme te poate face mai fericit și chiar te poate ajuta să mănânci mai sănătos. Totuși, avem un mare obstacol. Pentru a dormi suficient, mulți oameni ar trebui să meargă la culcare în jur de ora 21:00. Din păcate, majoritatea nu reușesc pentru că au o mulțime de îndatoriri, în rolul de membru al familiei, prieten sau angajat.

    Așadar, pericolul este că nu vor reuși să adoarmă când ar trebui și vor rata numărul ideal de ore de somn pe noapte. Alte ori, chiar dacă le iese, pot ajunge să se culce înaintea copiilor adolescenți (pe care și așa îi vezi rar, părinții în această situație știu prea bine:-))

    Concluzii – povești frumoase înainte de culcare

    Orice ar fi, un adult are nevoie de minim 8 ore de somn pe noapte, iar un sportiv va avea nevoie de ceva mai mult. Dacă tot dormim aproape o treime din viață, măcar să o facem bine!

    Dormeo este o companie care știe cât de important este ca o persoană cu un stil de viață activ, să aibă parte de un somn odihnitor. De aceea, Dormeo a ales să se implice activ în sport, ca sponsor de serie al competițiilor Yolo Events.

    Anul acesta la Yolo Jersey, Carpathia Trails și Transfier, pe lângă kilometri parcurși la bord, aveai multe șanse să pleci acasă cu un produs numai bun pentru un somn excelent, câștigat la tombola Dormeo.

    Sursa: Yolo Events

    Așa că ar fi bine ca înainte să declari că ai probleme cu somnul, să verifici dacă că nu cumva îți lipsesc salteaua, perna sau pătura care să te cufunde în cele mai frumoase vise.

    Pentru performanțe sportive, atât la nivel profesionist, cât și amator, odihna e un element cheie. Ba mai mult, un somn cu vise frumoase te va duce mai aproape de îndeplinirea unor visuri, fie că vrei să ajungi la olimpiadă, fie că te-ai înscris la prima ta cursă de alergare de 10 km.

    Noi vă dorim vise plăcute și nu uitați de cele 8h/noapte în care se întâmplă magii.

    Bibliografie:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5050386/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/285

    https://sleep.hms.harvard.edu/education-training/public-education/sleep-and-health-education-program/sleep-health-education-47

    https://www.sleepfoundation.org/physical-activity/athletic-performance-and-sleep

    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/article/2024/jul/08/the-cult-of-5am-is-rising-at-dawn-the-secret-of-health-and-happiness

    https://coachtherun.com/running-recovery/benefits-of-running-in-the-morning/

    Recente

    RECOMANDĂRI

    spot_img

    Abonare la newsletter

    Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.