Suntem singura specie de pe pământ care fuge doar ca să se afle-n treabă. Auzind răspunsul unui maratonist la întrebarea ”băiatu’, scuze, te-aleargă un tigru sau fugi după o gazelă?”, leopardul ar face un salt de conștiință, fiind primul animal care trăiește revelația absurdului. Ce mai observă leopardul plictisit: nu se aleargă oricum, ci doar în haite mari, super colorate (imaginea unei hoarde X-atlonistice este una a unui stol de viețuitoare otrăvitoare, toxice ori radioactive); țoalele sunt după ultima modă NASA, în culori țipătoare, care nu se potrivesc cu nimic, dar sunt vizibile de pe lună. Singura intenție probabilă a alergătorilor și biciclătorilor ar fi ocuparea unei planete necunoscute. Prădătorii naturali sunt pe cale de dispariție nu din cauza vânătorilor, ci de rușine: ultima oară, un triatlonist i-a făcut ”maneliști”, că aleargă în blănuri și nu au lycra și minimum ceva Salomon pe ei.
O MINTE LUMINATĂ A SPUS ODATĂ CĂ ACEST MINUNAT DISPOZITIV NUMIT CREIER ESTE UN “PURPOSE SEEKING MECHANISM”
Ultima oară am alergat după un autobuz și penultima, după o gagică. Niciuna dintre acțiuni nu mi-a adus fericirea dorită. Neglijând vestitul proverb dacic după femei și mașini, niciodată să nu alergi: întotdeauna mai vine una, conexiunea neuronală firească ”alergat = lipsă de fericire” s-a făcut imediat.
ANDREI ESTE UN FILOSOF, NĂSCUT ARTIST, CARE ALEARGĂ DUPĂ UN IDEAL
O minte luminată a spus odată că acest minunat dispozitiv numit creier este un ”purpose seeking mechanism”. Nevoia de a căuta un sens, a-l transforma într-un scop și a acționa pentru el este motorul care ne ia din vis și ne împinge către măreție. Aceasta este o definiție non-wikipedia a ceea ce oamenii numesc, în genere, Destin.
O altă minte luminată se află într-un corp pe care oamenii l-au denumit Andrei. Și el, ca alte exemplare similare, colorate identic, aleargă, biciclește și înoată. Pe principiul iepurașului care a luat ecstasy, îi atrage și pe alții în aceste acțiuni browniene, fără țintă sau scop. Dar ele, acțiunile, au ceva ce niciun alt animal nu știe să dezvolte: sens. Iar acest sens este transformarea.
ŞTIINŢA ŞI RELIGIA, ACEŞTI DOI TAŢI NEFERICIŢI ÎN CĂUTAREA UNEI MAME
Andrei este un filosof, născut artist, care aleargă după un ideal. Îi plac oamenii de calitate și acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care s-a refugiat în triatlon: rar (sau niciodată) vezi vreun gherțoi de Loft la adunările lor de pe munți. Triatlonul a devenit o formă de elitizare și rezistență socială foarte eficientă. Iar Andrei e conștient de chestia asta.
Așa cum eu nu înțeleg alergatul, nici Andrei nu pricepe astrologia. E, acolo, ceva ce funcționează și care are sens, atât la unii cât și la alții. Avem și noi, în astrologie, o formă de #rezist ce sfidează cei doi piloni fundamentali ai patriarhatului: știința și religia, acești doi tați nefericiți în căutarea unei mame. Și, tot acolo, în comunitatea lucrătorilor în stele, e o formă mică de elitism: pentru că nu ai să vezi niciodată un manelist, un popă sau un dacopat citind, în autobuz, un manual de astrologie.
ÎMI PLACE SĂ MERG LA REUNIUNILE TRIATLONIŞTILOR, SĂ MĂNÂNC FOARTE NON-VEGETARIAN ÎN FAŢA LOR
Scriu toate acestea pe un fond de Mercur retrograd, pe care Andrei nu-l înțelege; el doar știe că în timpurile cu pricina, trebuie să caște ochii la ce semnează, să nu-și cumpere electronice și să nu-și facă planuri.
Îmi place să merg la reuniunile triatloniștilor, să mănânc foarte non-vegetarian în fața lor și să beau tone de bere în timp ce râd de dialogurile lor prețioase și ipocrite despre diete și stil de viață sănătos. La fel precum și lui Andrei îi place să vină la cursurile mele și să facă mișto de toți astrologii lui Pește, prea gonflaţi de propriul orgoliu spiritual.
Oamenii sunt diferiți prin dorințele lor, prin viziunea asupra vieții. Dar ceea ce-i unește pe cei care împing, cu adevărat, lumea în sus, este căutarea sensului. Puțini o fac; restul se zbat între plăcere și supraviețuire. Însă această scotoceală face toți banii, tricourile colorate și planetele retrograde. Așa cum pentru mine uitatul la stele are foarte mult sens, tind să cred că și pentru Andrei are același efect alergatul. Și, pentru amândoi, acestea au o semnificație dincolo de noi; o poveste încă nespusă a unui leopard care visează să fie om și să alerge pe munte, chiar dacă, deocamdată, nu înțelege de ce.